Aké je vegetariánske stravovanie?
Vegetariánstvo je životný štýl, ktorý je orientovaný na rastlinnú stravu. Vo svete sa rozlišuje viacero foriem vegetariánstva a to : laktoovovegetariánstvo, laktovegetariánstvo, ovovegetariánstvo, vegánstvo, fruturánstvo, semivegetariánstvo, každý z týchto termínov je zameraný na niečo iné, buď len na rastlinnú stravu, alebo len mliečnu, alebo obmedzujú sa len na stravu ktorá sa zásadne tepelne neupravuje…
V prísne vegetariánskej strave môžu chýbať hlavne vitamíny:
D, ktorý sa nachádza aj v potravinách živočíšneho pôvodu
B12, jeho hlavným zdrojom sú hlavne živočísne bielkoviny /mäso , mlieko a mliečne výrobky , vajcia/
Fe – železo v rastlinnej strave sa nachádza Fe3+, ale v organizme je využiteľnejšie Fe 2+, jeho ukladanie do organizmu urýchluje vit. C. spomaĺuje však kyselina fytová, ktorá je súčasťou vegetariánskej stravy v dosť vysokej miere
Ca vápnik – mnohé druhy zeleniny obsahujú inhibítory, ktoré zabraňujú jeho absorbciu v organizme, ako už spomínaná kyselina fytová /otruby , orechy, sója , kukurica/ a kyselina oxalová /kakao, špenát/
Zn zinok – vo vegetariánskej strave sú produkty, ktoré ho samozrejme obsahujú – treba sa preto viac vzdelávať a informovať sa o jeho zdrojoch, zakomponovať ich do stravy cielene
Straty výživnej hodnoty varením a tepelnou úpravou, alebo mrazením sú dosť vysoké – takže ani množstvo zeleniny a ovocia nám nezaručujú 100% istotu.
Vhodne zostavená vegetariánska strava, však môže byť zdraviu prospešná, nutrične postačujúca a môže byť aj prevenciou pred chorobami.
Pomôckou pri dosahovaní odporúčaných hodnôt pre jednotlivé živiny môže byť aj používanie obohatených potravín alebo výživových doplnkov.