
Ako vybrať a kúpiť kvalitnú rybu?
Ako ste na tom pri nakupovaní rýb? Máte istotu, že kupujte zdravú rybu? Alebo ste ten typ človeka, ktorý radšej siahne na mrazenú rybu? Čerstvá sladkovodná či morská ryba je už bežným sortimentom v predajniach aj u nás, predsa len často som pri nákupe váhala. Po sérií sklamaní a následne školení a rozhovorov práve na túto tému, sa radím týmito pravidlami pri nakupovaní a odospela som do bodu, kedy od nich neupustím.
Mrazené ryby kupujem ojedinele, človek je rád, že má vôbec možnosť ak skutočná čerstvosť zlyhá. Našťastie je zdrojov, od ktorých sa dá zabezpečiť kvalitný produkt viac.
Dôležité je snáď to, aby sme vedeli, či chceme rybu sladkovodnú alebo morskú. Na naše tatranské pstruhy nedám dopustiť, predsa však – ak dbáme na pestrosť pri stravovaní, chcem okrem neho aj niečo iné.
Väčší pozor si dávam pri výbere morských – teda hlavne prevážaných rýb, kde je pojem čerstvosť polemická a vhodná do diskusii.
5 základných pravidiel!
1. “Vôňa”
Ak máte ryby rád, nepokládate ich za zapáchajúce. Aj ich aróma má svoje čaro. Rozdiel je v tom, či tá ryba skutočne páchne čerstvosťou-teda morom a riasami, nie rybacinou! Akonáhle miesto s rybami páchne ťažkou rybacinou – nenakupujem a neriskujem.
2. “Najčerstvejšia je tá, ktorá pláva”
Nie však hore bruchom a o morskej asi tiež môžeme ťažko hovoriť. Zaujímajú nás teda chladené. V prípade, že je ryba celá, malá by byť ľadom zasypaná celá. Porciovaná ryba by na ľade mala byť iba položená.
3. “Farba žiabrí”
Farba žiabrí čersvej ryby je sýtočervená, ružová poprípade fialová. Ako náhle narazíte na šedú farbu žiabrí, neriskujte. Tá sa vyskytuje fakt len u nezdravých a nečerstvých rýb.
4. “Tuhosť mäsa”
Na kvalitu mäska z rýb vplýva viacero faktorov – a to je jej pôvod, tiež to, či je lovená v teplých alebo studenších vodách. Tie z chladných obslatí sú bez debaty kvalitnejšie, nutrične výživnejšie. Mäso čersvej ryby by však v oboch prípadoch malo byť pružné, elastické a pomerne tuhé na dotyk, lesklé, nelepivé. Pokiaľ v rybe ostane po vašom dotyku preliačina, je lepivé… zvažujte!
5. “Z očí do očí”
Ak je ryba celá, vrátane očí – tie by nemali byť zakalené, padnuté. Oči by mali byť veľké, lesklé, čierne žiarivé.
Akurát som si spomenula na kapre a pstruhy plávajúce v jednom našom supermakete – oči rýb nie sú rozhodne žiarivé, napriek tomu, že ešte plávajú chúďatká!
Odhliadnuc od toho – ak má teda ryba ešte oči, máte lepšie šance rozoznať kvalitu. Ak je ryba filetovaná, musíte sa spoľahnúť na svoj čuch, hmat a zrak!!!
Nezábudajte však na to, že ak dobre nakúpite, treba to v poriadku aj preniesť! Máte možnosť sa na tento nákup pripraviť, zobrať thermotašku, nachladiť ju, alebo naplniť chladiacimi kockami, vypýtať si sáčok s ľadom…. Každopádne treba po ceste domov obchádzať módne butiky a drogérie, však dámy?