
Ananás
Má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.
Ananás je zdrojom vitamínu C, B1, B2 a E a obsahuje unikátny enzým zvaný bromelín.
Význam pre zdravie
Bromelín pri trávení pomáha rozkladať v potrave proteíny – zlepšuje tým trávenie, urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe nového. Zmierňuje tiež zápaly a je mimoriadne účinný pri problémoch s kĺbmi.
Zaujímavosť
U diétnych programov sa odporúča nahradiť jedno jedlo denne čerstvým ananásom. Toto ovocie obsahuje hodnotné minerálne látky (napríklad draslík a vápnik), vysoký podiel vody, málo kalórií a bromelin navyše podporuje odstraňovanie tukov.
Upozornenie
Nezrelé plody ananásu obsahujú zvýšené množstvo kyselín, ktoré môžu poškodiť zubnú sklovinu. Pri podráždení žalúdočnej sliznice alebo pri žalúdočnej vredovej chorobe je potrebné sa vystríhať kyslých, menej zrelých plodov. Taktiež sa v tehotenstve nedoporučuje jesť ananás a piť ananásovú šťavu. Vo vzácnych prípadoch môže čerstvé ovocie vyvolať u citlivých jedincov alergickú reakciu.
Ako rozpoznať, či je dostatočne zrelý? Ovoňajte ho. Ak sa z neho šíri typicky sladká ananásová vôňa, je zrelý.