
Ayurvedske maslo ghee
Vraj už naše staré mamky poznali toto maslo ako prepustené maslo alebo prečistené maslo. Toto maslo pochádza z Indie a vyrába sa z kravského masla. Pripravuje sa pomalým prevarovaním masla, kedy sa odstraňuje z neho voda a ostaté prímesi a ostane len priehľadný tuk žltkastej farby. Tento tuk má vyšší bod zadymenia ako obyčajné maslo. Obyčajné maslo má 150 ͦ C, a Ghee má bod zadymenia 205 ͦ C.
Maslo Ghee pomáha tráveniu, tým že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, je plné antioxidantov a napomáha vstrebávaniu vitamínov. Maslo je vhodné ak trpíte laktózovou intoleranciou
Účinky tohto masla:
- - stimulácia tráviacich štiav
- - absorpcia vitamínov
- - posilnenie imunitného systému
- - znižovanie zlého cholesterolu
- - spomalenie rastu nádorových buniek
Akú má chuť toto maslo? Ghee má jemnú orieškovú chuť a veľmi vhodne pôsobí spojenie s výraznejšími koreninami pri príprave ryže, zeleninky, cestovín… Ak obľubujete sladké jedlá
je výborné v kombinácií s medom, škoricou, vanilkou, klinčekmi, kakaom, orechmi.
Ghee si dokážeš pripraviť aj doma. Pýtaš sa ako? Zožeň si skutočne kvalitné maslo, ktoré var v hrnci približne 15 – 20 minút. Počas topenia sa začnú oddeľovať jednotlivé zložky masla. Tento proces je sprevádzaný agresívnym prskaním a bublaním. Nedaj sa však zmiasť – uniká len voda. Na povrchu sa vytvorí pena, ktorá pozostáva z rôznych zložiek, ktoré v Ghee nechceme.Po odparení všetkej vody, zostane na povrchu zlatistá tekutina a na spodu hrnca tuhá zmes. Mliečne proteíny vtedy vytvoria drobné hrudky, ktoré klesnú na dno. Vtedy príde tvoj čas a maslo rýchle precedíš. Starostlivo ho uzavri a v skladuj v chlade, kde vydrží dlho.pridaj do Ghee cesnak, chilli, bylinky, alebo rôzne korenie, ktoré dodá tvojim jedlám jedinečnú chuť.