
Zaujíma vás prečo je na pultoch hlavne tak veľa bielej múky? Logicky po prečítaní o zrne sa nám naskytuje jednoduchosť pomletia a zúžitkovania celého zrna. Namiesto toho zrno sa musí zabviť šupky – otruby – tá sa vyhadzuje alebo slúži ako kŕmivo zvieratám. Do obchodov sa tak dostáva v podstate len biely prášok – ktorý je vlastne najmenej hodnotný. A ako to život prináša – má pomerne dlhú trvanlivosť. Kto sa zamýšľal pred niekoľkými desaťročiami nad tým , že sa k nám nedostáva takmer žiadna živina?
Celozrnná múka je mletá z celého zrna, obsahuje aj otruby – najvýživnejšiu časť zrna, je tam tiež buď celý alebo aspoň časť klíčka. Má však kratšiu trvanlivosť. Vzhľadom na to, že v šupke sa môžu hromadiť pesticídy, odporúčame nakupovať biokvalitu!
Aký je teda rozdiel medzi bielou a celozrnou múkou?
Biela má o viac ako 60% vápnika menej ako celozrná. Ochudobnená je asi o 76% železa, 85% horčíka, 78% zinku, 77% vitamin B1, 80% vit.B2, 86% vit. E.
Šupka v celozrných múkach obsahuje polysacharidy – čo sú vlastne cukry, ktoré sa uvoľňujú do tela postupne a dlho. Hladina cukru po jedle je tak stabilná, nemáme teda tak veľký hlad i chuť na sladké.
Cukry z bielej múky zvyšujú hladinu cukru v krvi rýchlo a do vysokých hodnôt, to môže dať zabrať slinivke. Podráždenosť a chuť na sladké alebo ďalšiu porciu jedla nie je tak ničím výnimočná.
Ak sa naučíme správne využívať a upravovať celé zrno, zabezpečíme si tak kvalitnú výživu. Aktivujeme enzýmy, ktoré nám pomôžu zrno lepšie stráviť a štiepiť škroby. Tým pádom sa nám do čriev dostáva málo nenaštiepeného lepku, sliznica čriev tak nie je vystavovaná poškodzovaniu, ktoré sa nám môže vypomstiť v podobe neznášanlivosti lepku alebo v podobe plesní.