artičoka

Artičoka

Artičoka Artičoky vďačia za svoj liečivý význam látke zvanej cynarín.Táto mimoriadne biologicky cenná látka ochraňuje a posilňuje našu pečeň.Podieľa sa aj na zdravom vylučovaní žlče a pôsobí preventívne pred vznikom žlčníkových kameňov. Obsahujú kyselinu listovú, železo, niacín, zinok a draslík. Mrazením a konzerváciou sa obsah vitamínov zníži, ale obsah cyarínu nie Artičoky znižujú hladinu cholesterolu…

Details

Mangold

Liečivé účinky mangoldu: -  Vitalizuje mozog a nervy -Odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentráciu – Odstraňuje tráviace problémy a detoxikuje črevá – Znižuje hladinu tukov v krvi – Posilňuje imunitu, srdce a svaly – Chráni sliznice celého organizmu – Spevňuje kosti a zuby -  Stimuluje krvotvorbu a okysličovanie buniek – Aktivizuje produkciu hormónov a mentálnu…

Details
uhorka na chudnutie

Uhorka

Účinky uhorky Znižuje cholesterol – Šetrí vaše srdce – Uľahčuje trávenie tuku – Prečisťuje organizmus  – Pomáha pri opuchnutých očiach -  Sťahuje póry a zvláčňuje pleť -  Pomáha pri popraskaných perách Uhorka na jedenie Pod šupkou uhorky sa nachádza najviac vitamínov preto ju neodstraňujte od šupky alebo len veľmi tenko. Uhorky by sa vo všeobecnosti…

Details
špenát, zdravá výživa

Špenát

Snáď najväčší “boom” zažil špenát, keď ho začal propagovať Pepe námorník! Jeho konzumácia vtedy stúpla o 30%!!! A to u detí! Dokonca bol zaradený medzi 3 potraviny najčastejšie konzumované deťmi – zaradil sa tak ku zmrzline a morčaciemu mäsu Je to úžasná listová zelenina plná železa, antioxidantov a okrem iných účinných látok obsahuje aj neoxantín!…

Details
zdravavyziva

Paprika

Účinné látky Obsahuje 10x viac vitamínu C ako v porovnaní s citrónom, vitamíny B1, B2, E, betakarotén, lykopén, vlákninu. Žiarivú farbu dosahuje vďaka flavonoidom. Typickú vôňu a chuť spôsobujú silice. Za štipľavosť vďačí alkaloidu kapsaicínu. Zelená paprika je nezrelá a obsahuje chlorofyl – tekuté slnko! sú veľmi užitočným zdrojom kyseliny listovej. Majú tiež pozitívne účinky na…

Details
žltý melón

Zlty melon

Účinné látky   Vitamíny: A, B3, B7, C   Minerály: draslík, vápnik   Antioxidant: lykopén   Význam pre zdravie Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov. Enzým superoxid dusmutáza, na ktorý je tento plod obzvlášť bohatý, odbúrava stres. Vďaka veľmi vysokému množstvu vody má diuretické účinky.   Zaujímavosť…

Details

Melon

Účinné látky Melóny okrem draslíka obsahujú aj adenozín a vitamíny C a E, ktoré zlepšujú krvný obeh. Význam pre zdravie Navyše sladučké dyne prečistia črevá a to všetko z nich robí ovocie ako stvorené na chudnutie. Stres a s ním spojenú nervozitu, problémy so spánkom, poruchy koncentrácie. Podľa najnovšej štúdie francúzskych vedcov si s týmito…

Details
paradajka

Paradajka

PARADAJKY: Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Majú málo kalórií, avšak práve povzbudzovanie apetítu je dôsledkom toho, že ak ste v režime chudnutia, je vypočítaná ich presná dávka denne.    Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú…

Details
salat polnicek

Šalát poľníček

Polníček Účinné látky Obsahuje veľké množstvo vitamínu C – 1,5x viac ako citrón, ďalej vitamíny A a E, minerálne látky (draslík, horčík, železo, vápnik), betakarotén a tiež kyselinu listovú.   Význam pre zdravie Polníček priaznivo pôsobí na posilnenie imunitného systému, aktivuje látkovú výmenu v bunkách a podporuje krvotvorbu. Bojuje proti únave a depresii, zvyšuje oddolnosť…

Details
brokolica na chudnutie

Brokolica

Brokolic a karfiol – cenné poklady zdravia.Ako ich pripraviť, aby ste o tie vzácnosti na tanieri neprišli? BROKOLICA:  Jedna 150g dávka brokolice obsahuje toľko vitamínu C ako dva pomaranče. Obsahuje tiež potrebnú dennú dávku vitamínu K. Bohatá je na vit. A, kyselinu listovú, vlákninu, mangán, vápnik, železo, vit. B… Pozrite si ju zblízka – brokolica…

Details