
Cesnak – pomocník pri chudnutí, detoxe,zdravej strave a posilnení imunity!
Cesnak pomáha pri čistení tela – má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky. Okrem toho pomáha pri rozpúšťaní tukov, nánosov, krvných zrazenín, znížení cholesterolu a krvného tlaku. Výskumy dokazujú aj protinádorové pôsobenie. Cesnak zvyšuje potenciu a libido. Je účinný antioxidant a posilňuje imunitu. Tým, že spúšťa detoxikačné procesy a zabraňuje hromedeniu usadenín v tele, vylepšuje vzhľad pokožky,pleti a celulitídu.
Zástancovia cesnaku hovoria: „Všetko je na niečo, cesnak je na všetko.”
Najznámejší je ako prírodné antibiotikum, treba ho však jesť v surovom stave. Jeden strúčik roztlačeného cesnaku sa vyrovná účinku bežne podávaných antibiotík. Neodporúča sa prehĺtať celé stručiky – môžu pôsobiť dráždivo na steny žalúdka a spôsobovať ťažobu! Konzumovať by sa mal surový. Tepelnou úpravou sa strácajú jeho účinky. Extrakty vo forme práškov, tinktúr, olejov sa nikdy nevyrovnajú čerstvému cesnaku.
Na čo všetko použiť cesnak?
- pri infekciách ústnej dutiny
- pri bolesti zubov – cesnak obsahuje alicylín, ktorý aktívne bojuje proti mikróbom
- keď cítite, že na vás „niečo lezie“ a bude z toho nachladnutie, či chrípka. Môžu sa naraz zjesť až 4 strúčiky cesnaku.
- pri otrave potravinami a pri žalúdočných ťažkostiach – likviduje baktérie. Súčasne vytvára lepšie prostredie pre rozvoj žalúdočnej flóry.
- pri liečení chorôb pokožky od akné až po ekzémy
- cesnak taktiež ozdravuje črevnú mikroflóru, lieči infekčné hnačky, tlmí kŕčovité bolesti v bruchu a zabraňuje nadúvaniu.
- upokojuje všetky zápalové procesy v organizme
Cesnak zabraňuje stárnutiu
Voľné radikály, ktoré vznikajú v tele človeka dýchajúceho kyslík, zložitými procesmi ničia bunkové štruktúry, a tak prispievajú k opotrebúvaniu organizmu. Niektoré zložky cesnaku však slúžia ako antioxidanty a chránia biologicky hodnotné látky pred poškodením. Výťažok získaný z 1 mg cesnaku má rovnaký antioxidatívny účinok ako 30 nanomólov vitamínu C alebo 3,6 nanomólov vitamínu E. Pôsobenie cesnaku prispieva k tomu, že sa organizmus pomalšie opotrebováva, spomaľuje sa stárnutie a predlžuje život.
Dobrý aj na prevenciu
Výskumy dokázali, že ľudia, ktorí pravidelne jedávajú cesnak majú elastickejšie cievy a nižšiu hladinu cholesterolu. Pôsobí tak proti infarktu!
-je dobrý proti akýmkoľvek infekciám, keďže pôsobí antibakteriálne proti rakovine čriev a žalúdka
-predchádza vzniku vysokého krvného tlaku
-podporuje cirkuláciu krvi aj v tých najodľahlejších a najmenších krvných cievach najvzdialenejších od srdca
- požívanie cesnaku zlepšuje pamäť
Cesnak ako liečivý nápoj
Ak máte zapálené hrdlo, vyskúšajte cesnakový liečivý nápoj. Do teplého mlieka pridajte na drobné kúsky posekaný cesnak a lyžičku medu, zamiešajte a vypite. Určite sa vám uľaví.
Účinné látky
Podľa odborníkov obsahuje viac ako 400 liečivých zložiek, ktoré okrem iného aj zlepšujú náladu a znižujú stres. Nájdeme v ňom aj kyselinu alylsulfénovú, ktorá sa ďalej mení na páchnuci alicín so silným antibakteriálnym, antivírusovým a antimykotickým účinkom. Okrem toho cesnak obsahuje aj vitamíny A, B1, B2, D a C, amid kyseliny nikotínovej, ako aj látky pôsobiace ako mužské a ženské pohlavné hormóny. Z minerálnych látok je pozoruhodné množstvo jódu.
Význam pre zdravie
Cesnak pomáha pri čistení tela – má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky. Okrem toho pomáha pri rozpúšťaní tukov, nánosov, krvných zrazenín, znížení cholesterolu a krvného tlaku. Výskumy dokazujú aj protinádorové pôsobenie. Cesnak zvyšuje potenciu a libido. Je účinný antioxidant a posilňuje imunitu. Odborníci na výživu odporúčajú preventívne používanie cesnaku predovšetkým na jar a vždy keď prežívame náročné obdobie (skúšky, partnerská kríza, prepracovanosť…). Cesnak je účinným pomocníkom aj pri prevencii rakoviny – obsahuje látky, ktoré dokážu blokovať tvorbu rakovinových enzýmov v bunke a chrániť ju pred nádorovým zvrhnutím. Cesnaková šťava sa osvedčila pri odstraňovaní črevných parazitov.
Zaujímavosť
Cesnak má iba jednu slabú stránku – vôňu. Po zjedení malého strúčika nepreniká zápach iba cez dýchanie, ale aj cez pokožku. Výpary môžete trocha zjemniť, keď budete konzumovať cesnak s jablkom, medom, mliekom, čerstvou petržlenovou vňaťou alebo po jeho konzumácií zjete tabličku horkej čokolády, rozžujete kávové zrnko, alebo vyplachnete ústata citrónovou šťavou.
Opečený, uvarený alebo udusený cesnak bude menej intenzívny a jemnejší. Z času na čas – napr. keď máte pred sebou dôležitý termín alebo poradu – môžete siahnuť po alternatíve bez vône: jeho príbuzný medvedí cesnak chutí a ochucuje jedlá rovnako dobre. A jeho účinky na organizmus sú takisto pozitívne.