
Strava pri chudnutí je naozaj pestrá. Skúšali ste chobotnice?
Chobotnice sú živočíchy, ktoré nie sú v našej kuchyni bežné a ak sa aj stretávame s možnosťou kúpy tohto produktu, váhame nad prípravou – často i chuťou Ak neskúsime, nebudeme vedieť. Prečo ju zaradiť do jedálnička? Aj preto, že ho výrazne spestrí – a ak si tento dar mora pripravíme správne – pochutnáme si, telu však dodáme aj zaujímavé množstvo bielkovín a omega 3 kyselín. Na 100 g obsahuje chobotnica cca 343 kj, zabezpečíme si prísun takmer 15g bielkovín a 163mg omega3, 9 mg omega6 kyselín. Za povšimnutie stojí zastúpenie vitamínu B12, selénu, horčíka …..
Ako sa však pustiť do prípravy chobotnice? Je jasné, že ak si vyberieme malé morské plody, námahy budeme mať menej. Ak však chceme zažiť kulinársky zážitok a navyše aj dobrodružstvo – to sa nám podarí pri väčšom kúsku. Niektoré dosahujú hmotnosť 800 a viac gramov – všetko závisí aj od toho, aký hrniec si na chobotnicu pripravíte.
Ak je chobotnica okolo 1kg – je to zvládnuteľné aj pre málo skúseného kuchára.
Ak ju nekúpite očistenú – treba urobiť najskôr to:
Obrátime naruby, vyberieme vnútornosti – mäso živočícha vyberieme z vaku. Ten je jedlý. Môžeme ho použiť ďalej na prípravu jedla, pokiaľ vás to neláka, nie je to nutné.
Tepelná úprava:
Spomenuli sme vysoký obsaho proteínov – aminokyselín v tomto mäse. Preto treba zachovať postup varenia – bielkoviny sa denaturujú a mäso neostane tvrdé. Vo väčšom hrnci zohrejte vodu a chobotnicu ponorte asi na 5 sekúnd do vody. Ak pracujete s väčším kusom mäsa – je lepšie pridržiavať ho v kliešťach. Ak malé – môžete využiť aj ponorné sitko. Po 5 sekundách mäso vyberieme, položíme na dosku, necháme vychladnúť a postup zopakujeme. Po druhom vychladnutí ponoríme do vody a takto ju varíme cca 2 hodiny. Ak sú plody malé – stačí 1 hodina. Aby nám chobotnica lepšie chutila, môžeme pridať do varenia bobkový list, korenie, lyžicu červeného vína, my sme pridávali aj orestovanú cibuľu, cesnak, trochu citrónovej trávy alebo šťavy.
Po uvarení ju vyberieme, necháme povychladnúť a nakrájame na prúžky, chápadla na kolieska. Na panvici si speníme Ghí maslo alebo olivový olej, pridáme cibuľku, korenie, nastrúhaný cesnak, trochu chilli a morskej soli … postupne orestujeme nakrájané časti chobotnice a vkladáme ich do zapekacej misy – na mäso môžeme pridať kúsky zeleniny: papriky,cherry paradajok, bylinky, cesnak ….. pečieme v predhriatej rúre ešte cca 30 minút. Podľa vlastnej vôle môžeme mäso okoreniť, ochutiť.
Olivový olej s morskou soľou, bylinkami a cesnakom ešte nikoho nesklamal pri pochutnávaní si na hotovom jedle. Buď si ním mäso pokvapkate priamo na tanieri alebo ešte v zapekacej mise po upečení. Chuť zvýrazní aj čerstvá citrónová šťava.
Príjemným doplnkom sú malé zemiaky uvarené v šupke a len jemne zapečené v rúre. Takže jedlo si viete pripravovať súbežne s prílohou. Osvieží zeleninový šalát – nemala by v ňom chýbať listová zelenina – stačí len málinko dochutiť, aby sa chute navzájom dopĺňali a neprebíjali…
Vak je možné prepasírovať, zmiešať s červeným vínom a urobiť z neho omáčku, ktoru polejeme mäso pri zapekaní. Nie každému však táto chuť vyhovuje, preto doporučujeme najskôr na malom množstve vyskúšať.
Prípravu si uľahčíte aj tým, že chobotnicu dáte na 2-5 dní zamraziť … je s ňou lepšia manipulácia a aj mäso je krehkejšie.Naklepávať mäso sa nám neosvedčilo – tak či tak si varenie vyžiadalo ten istý čas. Počítať však treba s tým, že chobotnica, tak ako aj iné morské plody má mäso tuhšie, trochu gumovej konzistencie – nie je to vaša kuchárska nešikovnosť Je to skrátka tak a želáme vám dobrú chuť!
Morské plody vrátane chobotníc sú dobrým zdrojom bielkovín a výživných látok aj pri chudnutí. Tak ako aj s inými morskými plodmi, nekonzumujme ich nadbytok v tehotenstve. Morské produkty počas diét, budovaní svalovej hmoty, pri fitness …. zaraďme do jedálneho lístka aj 3x týždenne. Bežné ryby vymeňme sem tam práve za iné morské druhy. Ide o ľahkostráviteľné bielkoviny, ku ktorým sa hodí ľahký šalát, ale aj ryža. Vaskúšajte!