
Cukety, podobne ako iné tekvicovité rastliny (uhorky, tekvice, patizóny alebo melóny) sú najmä spočiatku na pestovanie dosť náročné rastliny. Klíčia len v teplej pôde a potrpia si aj na dostatočnú vlahu. Keď však už cuketa začne po piatich-šiestich týždňoch plodiť, je na nezastavenie a úrodu treba zbierať každý druhý-tretí deň. Kvitnutie a zakladanie plodov zvyčajne ustane, až keď necháme jeden plod dozrieť.
Význam pre zdravie
Aktivizuje bunkový metabolizmus, zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť, posilňuje svaly a srdce, udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, upokojuje a zároveň stimuluje nervy, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus, posilňuje imunitný systém, posilňuje sliznice v celom organizme, odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu.
V šupke je mnoho živín, minerálov aj vitamínov – horčík, vápnik, železo. Cuketa obsahuje 91 % vody, vlákninu a ďalšie zložky, z minerálov hlavne draslík. U cukiet je najcennejší ich vysoký obsah karoténu a draslíku.