
Zdravá výživa – fitnes recept na diétnu sviečkovú
” na smotane “
Vynikajúca chuť a vôňa domova Jedno z najobľúbenejších jedál, ktoré sa dajú pripraviť aj na spôsob zdravej verzie! Omáčka vystačí zhruba na 4 porcie,je sýta. Použiť môžete čerstvú alebo mrazenú zeleninu pod sviečkovú, alebo mix oboch,záleží na tom,čo máte doma po ruke.
Môžte si ju pripraviť z morčacieho mäsa, z hovädzieho mäska, ale i z kuracinky
Čo budeme potrebovať ?
zmes sladkej mrkvy, zeler, petržlen (alebo paštrnák!) - nastrúhané na hrubo
- cuketu (tá bude v našom recepte zastupovať jemnú krémovú “smotanu”) cibuľa nakrájaná nahrubo, maslo (alebo topené maslo ghí,
- hovädzie mäso (vhodné na sviečkovú) - alebo môžete použiť divinu, morčacie, kuracie … – bobkový list, nové korenie, čierne korenie - dajte do vrecka na čaj a zaviažte
- kokosové mlieko (pre jemnejšiu chuť, jablčný bio ocot, na ozdobu môžete použiť nakladané brusnice, 1 citrón nakrájaný na kolieska
1. Pripravte si zeleninu
Koreňovú zeleninu očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle, cibuľu olúpte a pokrájajte na kocky. Rozpustite maslo a zeleninu ,potom na ňom chvílu poduste s troškou jablčného octu. Môžete tiež použiť mrazenú zeleninu “pod sviečkovú”, urýchli vám to prácu.
2. Nechajte mäso odpočinúť
Normálne by ste mali hovädzie mäso prešpikovať slaninou tak, aby nevyčnievala …
3. Upečte mäso domäkka
Rozpáľte rúru na 160 ° C. Dajte do nej mäso so zeleninou a pečte asi desať minút bez podlievania. Potom všetko osoľte, podlejte vriacou vodou
alebo vývarom a za občasného podlievania pečte domäkka. Potom mäso s korením vyberte a zeleninu dohladka rozmixujte.
4. Dokončite omáčku
Omáčku dochuťte jablkami,octom a soľou, prípadne môžete zjemniť kokosovým mliekom
Podávajte ozdobené nakladanými brusnicami.
Budete prekvapení ako malá porcia vám stačí – je to veľmi sýte! Ide o vyváženú kompozíciu bielkovín a vlákniny-teda sacharidov. Vhodné po tréningu ,ale aj ako alternatíva na zdravý obed pre celú rodinu.
pre prípravu sviečkovej je samozrejme najvhodnejšie hovädzie mäso ,najlepšie v kvalite bio.
Prešpikované a naložené mäso nechajte odpočívať najmenej 1 deň (najlepšie 2-3 dni) v chladničke. Maslo po vychladnutí stuhne a zamedzí
prístupu vzduchu. Mäso bude mäkšie a lahodnejšie.
Hovädzie radšej soľte až počas pečenia, inak by sa z neho zbytočne vylúhovali mnoho živín.
Sviečkovú môžete tiež naložiť do moridla. Päť minút povarte zmes vody a octu (po 400 ml), soli a pokrájanej alebo postrúhanej koreňovej zeleniny. Vychladnutým moridlom potom prelejte a prešpikované mäso nechajte aspoň 1 deň odležať. Mäso krásne skrehne.