
Hruška
Účinné látky
Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Nezanedbateľný je však výskyt vitamínu B, a to hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry.
Význam pre zdravie
Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave, spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.
Zaujímavosť
Najslávnejšia hruška pochádza z podsvetia. Podľa gréckeho mýtu bol Tantalos, Diov syn, za svoje zlé činy voči ľuďom a bohom poslaný do podsvetia. Tam sa kajal za svoje nečiny pred jedným stromom hrušky. Keď bol hladný a chcel zjesť jednu z hrušiek nad ním visiacich, konáre sa hneď zdvihli dohora, akonáhle po nich siahol.
Upozornenie
Pri hnačke by sme hrušky konzumovať nemali. Tehotné ženy by tiež nemali jesť veľa hrušiek, pretože by novorodenec mohol byť nedostatočne zásobený niektorými živinami.