
Indické rizoto
Potrebujeme: 500g ryže, 400g kuracích pŕs, 300 ml. kuracieho/zeleninového vývaru, 3 stonky stopkového zeleru, 1⁄2 žltej, 1⁄2 zelenej a 1⁄2 červenej papriky, cuketu, pór, čerstvú petržlenovú vňať,
balíček nesolených arašidov, soľ, mleté čierne korenie, 1PL semienok koriandra, 1⁄2 ČL mletého zázvoru, 1,5 ČL kari korenia, stredná cibuľa, 4 klinčeky, 2 PL olivového oleja
Čas prípravy: cca 1 hod., 6-8 porcií
Postup:
1. Najskôr si pripravíme ryžu. Premyjeme ju a osolíme, ale nie veľa, lebo vývar je slaný. Pridáme
korenie: kari, mletý zázvor, koriander – semienka koriandra si rozdrvíme v mažiar. Všetko
to spolu premiešame a zalejeme vývarom zriedeným s vodou (pomer 1:2). Kúsok vývaru si
necháme bokom. Na záver pridáme 4 klinčeky a celú olúpanú cibuľu. Ryžu dáme variť. Ja ju
pripravujem v peci prikrytú alobalom, pri teplote 250°C cca 1 hod.
2. Kuracie prsia si pokrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a opečieme nasucho na panvici.
Mali by sa piecť najviac 8 min., aby nevyschli.
3. Pokrájame si na kocky cuketu, papriky a zeler. Zeler krájame na menšie kocky, aby nám
rýchlejšie zmäkol. Najskôr si na panvici zohrejeme trochu vývaru (asi jednu naberačku),
pridáme doň zeler a cuketu. Varíme kým sa vývar neodparí (cca 7 min.). Po odparení
vývaru pridáme olej a papriky pokrájané na kocky. Zeleninku opekáme cca. 5-6 minút.
Občas môžeme premiešať. Musíme si dať pozor aby sme ju nerozvarili, chceme aby zostala
chrumkavá, stačí ak sa z nej uvoľní chuť. Predtým ako zeleninu odstavíme, pridáme opečené
kuracie prsia a pokrájaný pór, premiešame, prikryjeme a odstavíme. Kým sa nám varí ryža,
zeleninka odpočíva a pór v teplej zmesi zmäkne.
4. Keď je ryža hotová, vmiešame do nej zmes zeleniny a kuracieho mäsa. Pridáme petržlenovú
vňať kým je rizoto teplé, tak aby sa z nej uvoľnila chuť a vôňa.
5. Na záver opečieme nasucho arašidy na panvici. Rizoto podávame teplé, posypané arašidmi a
bylinkami. Dobrú chuť!