
Jedálniček šitý na mieru.
To, že každý sme iný, si vyžaduje aj individuálny prístup a vypracovanie programu by malo spĺňať viac kritérií:
- – V prvom rade by mal byť zmapovaný váš zdravotný stav
- Tiež je potrebné nazrieť do histórie objavujúcich sa ochorení v rodine
- - Podrobným odberom a analýzou krvi môžeme urobiť ozdravný alebo redukčný plán detailným a presným
- To, čo v strave obľubujte alebo nie, tiež zohráva úlohu – z praxe si ale dovolím tvrdiť, že často je príčinou naších ťažkostí práve to, čo obľubujeme a preto meniť návyky je pomerne ťažšie, avšak zvládnuteľné
- – Žiadna diéta, plán na chudnutie… vám nezabezpečí garanciu, pokiaľ svoj životný štýl nezačnete meniť – avšak postupne! vyvážená strava v podobe bielkovín, sacharidov, tukov, minerálov,vitamínov…
- - Nevyhnutným je pohyb ako taký – rýchlejšie prechádzky a akékoľvek športové aktivity sú predpokladom k úspešnejšej zmene.
- - Naučiť sa správne nakupovať! To, čo nekúpime, nezjeme! Dôležité je sa ovládnuť! Zobrať so sebou len hotovosť na vopred spísaný nákup je tiež obrovskou pomocou,
- ako nekúpiť zbytočnosti!!!! ……
Aké boli základné odporúčania a ako vyzeral jedálniček?
- 1. Upravili sme pitný režim.
- 2. Po nahliadnutí to stravovacieho režimu sme zistili, že strava našej klientky je dosť jednotvárna, málo pestrá a gro výživy tvorili sacharidy. To sme zmenili – upravili sme jedálniček tak, aby malo každé z jedál iný základ a tým pádom sa rozšíril a obohatil o rôzne zdroje výživy. Docielili sme to, že telo dostáva väčšie spektrum aminokyselín, dopĺňa sa tak ich deficit v organizme. Doplnili sme zdroje bielkovín – zakomponovali viac rastlinných.
- 3. Na určitý čas sme znížili prísun sacharidov z príloh. Doporučili sme len produkty z ražnej múky – nakoľko má nízky glykemický index. /cetoviny, chlebík, posúch,knäckebrott…/
- 4. Aby sme uľačili organizmu trávenie, prestali sme jednotlivé bielkoviny medzi sebou kombinovať v jednom jedle: to znamená, že príprava jedál spočívala v tom, že buď sme jedli v jednej porcii len mäso, len syr, len rybu …. vyhýbali sme sa typom jedla “šunka zapečená s vajíčkom, mäso so syrom” ….
- 5. Doslova bolo nutné upraviť spôsob konzumácie jedla! Pred jedlom minimálne 20 minút už nepríjimame tekutiny, jednotlivé sústa poriadne prežúvame! Jedine tak sa môže strava poriadne natráviť a spustiť aktivita jednotlivých enzýmov…..
- 6. Vytvorili sme zoznam jednotlivých druhov potravín tak, aby každá potravina v organizme pôsobila ako harmonizátor. Takže klientka dostala zoznam potravín konkrétny: ak ovocie – presne ktoré, ak zelenina – tak presne vyšpecifikované druhy, to isté s ostatnými druhmi potravín. Zisťujeme to na základe podrobnej analýzy krvi – z viac ako 60 parametrov, aby sme tak pozitívne mohli ovplyvniť každý a jeden orgán v našom tele.
Úprav bolo viac – tie však stanovujeme na základe poriadného zmapovania organizmu. Recepty sme poskytli tak, aby boli nanáročné a pestré…
A ako teda vyzeral jeden z dní osobného jedálneho plánu?
Raňajky: 5 plátkov dusenej šunky, plátok ražného chleba a mixované green smoothie /100g listovej zeleniny,papaya + voda/, káva alebo čaj bez mlieka a cukru Obed: 130 – 140 g ryby, 150 g čerstvej zeleniny vrátane listovej vo forme šalátu, nápoj z citróna vrátane dužiny Večera: 90 g strukovín + zelenina – hustá strukovinová polievka, + krutóny z ražného chleba potreté čerstvým cesnakom, po 20 minútach jablko, čaj Pauzy medzi jedlami sú zámerne dlhšie, vzniká tak priestor na poriadnu regeneráciu pankreasu – jedlo začíname bielkovinou, inzulín tak nestúpne prudko, pocit zasýtenia vydrží dlhšie, glykémia v krvi sa ustáli a nevzniká pocit “nenažratia”. Pauzy boli vypĺňané dostatočným množstvom tekutín – hlavne teda vodou! Hmotnosť stravy je uvedená v surovom stave.