Kelové závitky s mletým mäsom
Ingrediencie: bravčove či iné chudé mäso,ražné knäckbroty, podľa chuti: soľ, čierne korenie, drvená rasca, paprika, mleté horčičné semienko, 1 nasekaná cibuľka (popr. pór), kapustové alebo kelové listy (podľa potreb
Podávame s žitným celozrnným chlebom.
Bravčové či iné mäso namelieme.
Bravčové či iné mäso namelieme.Pridáme rozdrvený knäckebrot, soľ, čierne korenie, drvenú rascu, papriku, mleté horčičné semienko, nasekanú cibuľku, popr. pór.Keď je zmes moc hustá, zriedime trochou vody.Kapustovým listom (alebo kapustným) skrojíme tučný stonku, popr. ho úplne odkrojíme.Listy vhodíme na ca 2 minúty do vriacej vody, vyberieme, schladíme studenou vodou.Zmäknuté listy naplníme mletým mäsom, zabalíme a previažeme niťou, aby všetko držalo pohromade.Opražíme v panvici a pečieme v rúre cca 15-20 minút, podľa veľkosti závitkov.Výpek dochutíme soľou, korením, prípadne balzamikovým octom.Závitky je možné aj variť v pare.
TIP: Ako obmenu je možné do mletého mäsa pridať sekaný zázvor, grécku rascu a cesnak – omáčku dochutiť sójovou omáčkou (pozor na obsah cukru – vyberte druh nedobarvovaný “éčkami” alebo karamelom). Ako prílohu doporučujeme pikantný kapustový čínsky šalát.Podávame s žitným celozrnným chlebom.