
Korenie
- aj vy ste ho vnímali hlavne ako plávajúce guličky v polievkách, ktoré ste okamžite vyberali a ukladali mimo dosah
Je nám už teraz nad slnko jasnejšie, že je to inak….
Rozmanitosť bobuliek znamená rozmanitosť chutí!
Zelené sa oberá dva týždne pred dozretím a po vysušení a dozretí sa vlastne stáva čiernym.
Červené sú dozreté ovocné bobuľky a biele sa vyrába olúpaním šupky špeciálnym nálevom.
Obsahuje látky, ktoré podporujú tvorbu kyseliny chlórovodíkovej v žalúdku a preto s ním treba narábať opatrne, ak vás trápi reflux alebo máte vredy.
Za iných okolností štipka rozomletého korenia má antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti, podporuje metabolizmus.
Zelené je vhodné na prípravu pečienky a skúste ho aj do ovocných dezertov.
Čierne je vhodné do omáčok, polievok, mäsa… ak sa varíte bobuľky, je vhodné variť ich od začiatku, ak používate mleté, aplikujte ho až po varení alebo úplne na záver.
Oproti čiernemu má červené oveľa jemnejšiu chuť a pálivosť.Používa sa k zjemneniu pokrmov – šalátov, polievok, omáčok, pokrmov z rýb, zeleniny…
Zo všetkých najjemnejšiu chuť má biele – vhodné do bielých omáčok a krémových polievok.
Väčšina z nás používa korenie pre zlepšenie chute a vône pripravovaného pokrmu.
Jeden z niekoľkých základných princípov racionálneho stravovania (a súčasne princípov, ktorý by ste si mali odniesť z tohto kurzu), sa spája aj k vhodnosti a funkčnosti bežne používaných druhov korenia - používajte a súčasne odporúčajte rôzne druhy korenia pre ich schopnosť podporovať sekréciu tráviacich a zažívacích štiav a enzýmov. Celkový výsledok sa potom prejaví zlepšenými procesy trávenia stravy (toto prosím neznamená, aby ste začali bezhlavo konzumovať všetky možné aj nemožné druhy pálivých korenín).
Mnoho druhov korenia sa oi. Používa aj v aromaterapii vo forme esencie.
príklady:
Bazalka - stimuluje nervový systém a tým aj mentálne funkcie. Jej esencia sa používa proti bolesti hrdla, migrénam a zažívacím ťažkostiam. Užíva sa v malých dávkach a zriedená. Bergamot - má antiseptické vlastnosti, upokojujúce účinky na nervový systém a pôsobí antidepresívne.
Estragón - povzbudzuje chuť k jedlu. Jeho esencia má na telo hybnou účinky.
Fenikel - podporuje zažívanie., Pôsobí proti nadúvaniu a zápche, má močopudné účinky. Používa sa proti celulitíde a nadváhe. Klinček - má antiseptické a posilňujúce vlastnosti. Upokojuje žalúdok. Používa sa najmä na utíšenie bolesti zubov.
Rasca - uľahčuje trávenie a zvýrazňuje chuť mnohých jedál. Zmierňuje kŕče v črevách a menštruačné bolesti.
Koriander - má povzbudivé psychické účinky, napomáha uvoľneniu. V čínskom liečiteľstve je uznávaný jeho dezinfekčný účinok. Používal sa ako liek proti otravám z potravy. Obsahuje silice, ktoré napomáhajú rozpúšťať hlieny, mierni kŕče a vzbudzujú chuť k jedlu. Majorán - používa sa pri varení aj ako čaj, ktorý má schopnosť tíšiť menštruačné bolesti. Jej esencia je stimulujúce. Mäta pieporná - termicky je osviežujúci a stimuluje organizmus. Liečebne sa predpisuje pri nevoľnosti, zvracanie, hnačky a žalúdočnom katare, pri príliš malej produkciu žlče, prechladnutí, bolestiach nervov a reumatizmu.
Muškát - má stimulujúce účinky. Môže spôsobiť halucinácie, pretože jedna z jej zložiek, myristicin, má zloženie veľmi podobné meskalín.
Paprika - podporuje trávenie, povzbudzuje organizmus. Korenie - je močopudný, urýchľuje vylučovanie toxických látok z organizmu a podporuje chuť k jedlu. Jeho esencia je posilňujúci. Saturejka - v strukovinových jedlách napomáha odstraňovať nadúvanie. Stimuluje zažívanie, vzbudzuje chuť k jedlu a zastavuje hnačku. Škorica - zvýrazňuje chuť jedál i nápojov. Má jedinečnú exotickú vôňu. Je to účinné antiseptikum, podporuje krvný obeh a trávenie. Šalvia - stimuluje zažívanie, zmierňuje kŕče, znižuje potenie a tvorbu slín, pomáha zastavovať hnačka a má dezinfekčné účinky.
Tymián - má stimulačné účinky, odporúča sa napr. Pri depresiách. Pôsobí proti zlému zažívanie a nadúvanie. Jeho esencia má silné antiseptické účinky. Jeho rozprašovanie vo vzduchu zamedzuje šíreniu infekčných chorôb. Zázvor - oddávna sa používa v čínskom lekárstve, uľahčuje trávenie, podporuje chuť do jedla a krvný obeh. Pri trávení väčšina druhov korenia pôsobí zásadotvorne. Termicky sú niektoré horúce alebo ohrievajúcej (chilli, korenie, cesnak, škorica, koriander, rasca, saturejka, tymián …), iné osviežujúce (šalvia, mäta, estragón …). Z pohľadu TČM sú väčšinou potravinami období predovšetkým leta až jesene.
Energeticky sú potravinami s výraznými hodnotami jin.