zdravé vlasy

Minerály pre zdravé vlasy

Minerály pre zdravé vlasy Horčík nájdeme v hojnom množstve v  ďatľoch, banánoch, sušených marhuliach, ostružinách a vo všetkej zeleni bohatej na chlorofyl. Železo má vysoké obsadenie v špenáte, sušených marhuliach, výrobkoch  z ovsenej múky, v melase, sójových bôboch a strukovinách. Zinok nachádzame hojne v šampiňónoch, tekvicových jadierkach, slnečnicových jadierkach, v rybách, v maku, pivovarníckom droždí, žĺtku, strukovinách. Kremík má najvyššie obsadenie v celozrnných výrobkoch, v ovci, jačmeni, pšenici…

Details

Mandľovo-jablkové müsli

Mandľovo-jablkové müsli Budeme potrebovať : 4 pol. Lyžice zmesi mandlí a slnečnicových semien, 2 – 3 jablká, škoricu podľa chuti. Postup: mandľovú zmes na noc namočte, ráno zlejte vodu, mandle a slnečnice rozmixujte najemno, potom pridajte jabĺčko a rozmixujte spolu so zmesou semien. Podľa potreby pridajte trošku vody, aby bola zmes ako hustá, lepivá, tvarovateľná…

Details
mandlove maslo

Domáce mandľové maslo

Domáce mandľové maslo 200 g mandlí , 2 lyžice sezamového oleja (môže byť aj arašidový alebo olivový, ale pozor na silnú arómu) ,1 lyžica medu alebo agáve sirupu , štipka soli Predhrejeme rúru na 200 ° C. Na plech dáme papier na pečenie, naň poukladáme mandle a pečieme 8-10 minút. Vyberieme a necháme ich voľne…

Details
klíčky

Guacamole s klíčkami

Guacamole s klíčkami Máme pre vás niečo , čo si pripravíte rýchlo a môžte si to zobrať zo sebou ako obed !!! dobrú chuť avokádo, cherry paradajky, šťavu z polovice citróna, olivový olej, soľ, korenie a naklíčený cícer. Avokádo rozpoľte, odkôstkujte, roztlačte vidličkou so soľou, korením, citrónovou šťavou a trochou olivového oleja. Cherry paradajky nakrájajte…

Details
termicky_efekt_potravin

Čo dokáže strava s energiou a termikou v organizme?

Potraviny majú svoju termiku.Ovplyvňuje naše zdravie. Termický efekt jednotlivých potravín buď spomaľuje alebo aktivuje metabolizmus. Táto energia nemá nič spoločné s teplotou ako takou. Okrem nutričnej hodnoty jednotlivých pokrmov rozlišujeme v strave teda to – či účinok potraviny je zahrievajúci na organizmus alebo naopak ochladzujúci. Podľa potreby si ich potom vieme v jednotlivých jedlách pekne…

Details

Černice

Černicový čaj Pripraviť černicový čaj je veľmi jednoduché. Potrebujeme 1 veľkú šálku horúcej vody, do ktorej nasypeme 1 lyžicu narezaných sušených listov. Necháme 10 minút lúhovať a scedíme. Čaj ako prevenciu pred chorobami stačí piť 1-2x denne, pri problémoch ho môžeme užívať až 3x denne. Na vylepšenie chuti ho osladíme medom alebo bylinným sirupom. Listy…

Details

Feniklovo,cuketovo,amarantová polievka

Cuketovo – feniklovo – amarantová polievočka   Ingrediencie :  1 stredne veľká cuketka, 1 fenikel – koreň, amarantové perličky, 2 ks -  klinčeka celého , kardamon na špičku noža, ¼  čajovej lyžičky bertrámu,  ½ čajovej lyžičky feniklu celého, ½  čajovej lyžičky soli, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, 1 celý muškátový oriešok, 1/4 čaj. lyžičky mletého…

Details

Druhy vegetariánstva

Najznámejšie druhy vegetariánstva vegáni – konzumujú len rastlinnú stravu, žiadne živočíšne produkty lakto-vegetariáni – rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami lakto-ovo-vegetariáni – rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami a vajíčkami ovo-vegetariáni – rastlinnú stravu dopĺňajú iba vajciami semi-vegetariáni – rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami, vajciami, rybami a bielým hydinovým mäsom pesco-vegatariáni – rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami,…

Details
soja

Strukoviny

STRUKOVINY Patria sem hrach, šošovica, fazuľa, bôb, cícer a sója…..  Tieto bôbovité zázraky sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok. Zo všetkých produktov rastlinného pôvodu sú strukoviny najbohatším zdrojom bielkovín. Podľa výživových tabuliek sa v 100 g surových strukovín nachádza v priemere približne 25 g bielkovín (25 %) a dosť významnou výnimkou je…

Details