kešu

Nevhodné kombinácie potravín

Nevhodné kombinácie potravín Ajurvéda a kombinácie potravín Nejedzte: spolu s: Fazule ovocie, syr, vajcia, mlieko, jogurt, ryby, mäso Vajcia mlieko, ovocie, najmä melóny, fazule, syr, jogurt, ryby, mäso Mäso MLIEČNE VÝROBKY, ovocie, sezam, ocot, med Ovocie pravidlo – nikdy nekonzumovať čerstvé ovocie spolu s iným jedlom, nechať rozostup minimálne 20 minút (výnimkou sú rôzne varené kombinácie) Obilniny…

Details
mufin

Fittnes proteínový koláč – chudnutie a chuť na sladké.

Zdravý fittnes proteínový koláč – chudnutie, ktoré chutí! Výborný fittnes dezert, ktorý okrem úžasnej chuti poskytne vášmu telo dávku aminokyselín, kvalitného tuku a vlákniny. Zasýtete tak nie len chuť na sladké, ale skutočne aj žalúdok tak, aby efektivita tréningu nebola narušená – práve naopak. Potrebujeme: 120 g ryžovej múky, 80 g mletého maku /úžasný zdroj…

Details
zdraveranajky

Zdravé raňajky z mandlí,semiačok a rastlinného mlieka.

Zdravé raňajky z mandlí,semiačok a rastlinného mlieka. Výborná kombinácia zdravých rastlinných bielkovín a tukov v podobe mandlí a semiačok. Sacharidy v podobe sušených malín a jahôd, alebo čerstvého strúhaného jablka. Potrebujeme: slnečnicové semiačka a strúhané mandle /môžu byť aj iné orechy/, málinko kokosového tuku, škoricu, kokos, na hrubo postrúhané jablko alebo sušené maliny, ovocie. Podľa…

Details

Čaje a bylinky

Čaje a bylinky Šípkový čaj chráni pred infekciami i únavou Šípky sú známe hlavne vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je jedným z najvýznamnejších antioxidantov. V spojení s ďalšími flavonoidmi a karotenoidmi sa schopnosť podporovať imunitu ešte znásobuje. Navyše pomôže aj pri nedostatku energie. Lipový čaj podporuje potenie a tvorbu žlče Potením sa z tela odvádzajú…

Details

Rýchle recepty na zelené smoothie pre začiatočníkov a deti.

Rýchle recepty na zelené ovocné smoothie. Pokiaľ ste sa rozhodli, že sa chcete pridať ku fanúšikom a zástancom zeléneho smoothie odporúčame začať zľahka. Pokiaľ nie ste zvyknutí na pitie mixovaných zelených zmesí, treba začať s ovocno zeleninovými. Ani deti, ktoré doposiaľ neboli naklonené zdravšiemu stravovaniu sa a majú návyky konzumovať cukor sa tak nenápadne môžu…

Details
med

Med

Med sa skladá z jednoduchých cukrov, ktoré telo ľahko využíva. Bolo to najskoršie spoľahlivé sladidlo používané pri pečení, užívané ako nátierka a pridávané do nápojov. V súčasnosti sa používa tiež pri výrobe určitých spracovávaných potravín ako šunka. Svetlofarebné medy sú všeobecne jemnejšie chuťou, zatiaľ čo tie tmavšie sú pevnejšie. V závislosti od zdroja včelieho nektáru…

Details
detox

Detoxikačné smoothie

Detoxikačné smoothie Tento zelený nápoj – alebo obľúbené smoothie je bohatým zdrojom všetkých minerálov, stopových prvkov, vitamínov a vlákniny. Dostane do pozoru všetky nežiadúce baktérie, posilní imunitu, detoxikuje organizmus. Dávka je pre celú rodinu, tak sa nečudujte tomu množstvu alebo si to rozdelte na celý deň a v pokoji detoxikujte! Recepty na detoxikačné smoothie: 1.…

Details

Infekčná mononukléoza

Infekčná mononukleóza Mononukleóza je prevažne mierne prebiehajúce ochorenie lymfatického tkaniva, ktoré je vyvolávané Epsteinovým-Barrovým vírusom a objavuje sa prevažne u starších detí a mladých dospelých. Zanecháva imunitu na celý život. Kým u starších detí a  mladistvých je pri nakazení vírusom typická vysoká horúčka a zdurenie lymfatických uzlín, u malých detí prebieha ochorenie často bez toho, aby sa prejavili…

Details
polievka

Hrášková polievka s mätou

2 hrnčeky hrachu, 1/4 hrnčeka čerstvej mäty, 2 väčšie zemiaky, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ a korenie. V hrnci na rozohriatom oleji orestujteme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak, hrášok a nakoniecpokrájané zemiaky a mätu. Podlejeme zeleninovým vývarom a necháme variť, kým suroviny v polievke nezmäknú. Keď…

Details
klicky

Nakličovanie semien

Nakličovanie semien Semená podľa chuti (bôby, strukoviny, zrno), nakličovaciu misku alebo zaváraninovú fľašu, papierovú utierku a gumičku, čistú filtrovanú vodu. Semená najprv namočíme do čistej filtrovanej vody (malé semená ako sezam a horčica na 6 – 8 hodín, strukoviny na 10 – 15 hodín, zrná na 12 – 15 hodín). Vodu potom vylejeme, semená prepláchneme…

Details