kuskus

Zeleninový kuskus

Zeleninový kuskus 150g Kuskus,šalátová uhorka,limetka, 1zväzok petržlenu,1zväzok mäty,olivový olej,2 rajčiny,čierne korenie mleté,4 reďkovky… Kuskus nasypeme do hlbokej misy a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zamiešame a necháme stáť, až napučí. V prípade potreby pridáme pár lyžíc vlažnej vody. Pripravíme si opláchnutú petržlenovú vňať a mätu posekáme nadrobno. Sparené rajčiny ošúpeme, vyberieme semená a dužinu nakrájame na kocky.…

Details
nechty

Nechty – zrkadlo nášho zdravia

Nechty – zrkadlo nášho zdravia Nedostatok železa Zmenená farba nechtov – šedá – je prirodzená u starších ľudí. Môže však vypovedať o nedostatku železa. Problém sa prejaví aj akousi preliačinou dovnútra nechtu, takže ten má potom tvar lyžičky … Žltačka (hepatitída) Biele nechty s tmavými okrajmi alebo zažltnuté signalizujú problémy s pečeňou – väčšinou žltačku.…

Details

Hovädzí guláš

Hovädzí guláš Na jednu porciu potrebujeme : Každý vyberá hmotnosť a druh mäsa podľa svojho jedálneho plánu. Hovädzie mäso 120 g,  porcia zeleniny : paštrnák , topinambur – hovoríme mu aj židovský zemiak, červená paprika, cibuľka môže byť menšia červená ( cca 135 – 205g ), korenie : soľ peper, paprika, , majoránka, cesnak alebo  iné…

Details
praslička

Praslička v kozmetike

NÁLEV NA UNAVENÚ A STARNÚCU PLEŤ 20 g sušenej prasličky roľnej zalejeme 100 ml vriacej vody a necháme 20-30 minút vyluhovať. Nálevom umývame pleť a to vždy na noc po dobu aspoň jedného týždňa. Umývať pleť môžeme i na ráno. Po umytí pleti, pleť natrieme a ošetríme výživným krémom. Nálev z prasličky sťahuje póry a…

Details

Ružový olej

Domáci ružový olej

Ružové lupienky naložíme do skleneného pohára a zalejeme panenským olivovým olejom tak, aby boli lupienky ponorené. Necháme stáť 2 – 3 týždne na slnečnom mieste a občas premiešame. Na konci procesu zlejeme a máme vlastný olej. Od originálu sa však diametrálne líši, avšak vôňu má prekrásnu a aj účinky.

kombinacie vitaminov

Kombinácie vitamínov

Vitamíny sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Zabezpečujú správne fungovanie rôznych telesných funkcií, posilňujú imunitný systém, majú preventívne účinky proti chorobám. Človek ich získava z potravy, v zime je však strava menej bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie, odkiaľ ich telo prijíma najviac. V zimnom období je preto nevyhnutné upraviť si stravovanie, konzumovať potraviny a vhodné nápoje. Jablká sú mimoriadne bohaté na…

Details