Tymian

V kuchyni využívame mnoho byliniek a korenín . Hocikedy ale netušíme , aký poklad to vlastne používame . Sú to totiž nielen chutí dochucovadlá , ale aj účinné lieky priamo z prírody . A tymian je považovaný za najsilnejší rastlinný antiseptický liek . Niektorí bylinkári o ňom hovorí ako o najsilnejšom prírodnom antibiotiku . Tymian…

Details

Najdôležitejšie minerály a kde ich nájdeme

Najdôležitejšie minerály a kde ich nájdeme Draslík mrkva, zeler, petržlen, špenát, tekvica, karfiol, pór, cesnak, surové zemiaky, šťavel, tekvica, paradajky, pomaranče, citróny, marhule, banány, čerešne, datle, figy, čučoriedky, hrozno, hrušky, broskyne, ringloty, maliny, červený melón, granátové jablká, olivy. Fluór Mandle (nesolené), karotka, listy tekvice, púpava, špenát, zelerová vňať, kozie mlieko, vaječný žĺtok, karfiol, kapusta, petržlen,…

Details

Tuniak

Prečo si dopriať tuniaka: Mäso tuniaka obsahuje nenasýtené mastné kyseliny typu omega-3, ďalej je bohatým zdrojom fosforu, jódu, vitamínov skupiny B, predovšetkým vitamínu B12 a niacínu. Obsahuje tiež vysoko kvalitné bielkoviny. Využitie tuniaka v kuchyni: Steaky tuniaka je dobré nakrájať na hrubšie plátky a mäso prepeká len minimálne, tak aby uprostred zostalo ružové. Tuniakové mäso…

Details
hrasok

Zelený hrášok – výborný na chudnutie, pleť i vlasy.

Zelený hrášok – výborný na chudnutie, pleť i vlasy. Chrumkavý, lahodný a navyše zdravý. Jeho pozitívne účinky treba využiť hlavne počas sezíny. Zdroj bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov a chlorofylu – to všetko sa nachádza v strúčikoch zeleného hrášku. Čerstvý hrášok patrí k najhodnotnejším potravinám – pre svoju nízku energetickú hodnotu /340kj v 100g/  je obľúbený…

Details
nadmerna konzumácia

Vitamíny a minerály: Ako sa prejavuje ich nedostatok alebo prebytok?

Vitamíny,minerály,stopové prvky majú obrovský význam. Čo nám o nich telo našepkáva? Organizmus je úžasný – hovorí nám a ukazuje, čo potrebuje, čo mu chýba ….. Ako sa naučiť porozumieť mu? Aj málo aj veľa znamená nerovnováha – ako teda docieliť balance? Čo spôsobuje  nadmerné užívanie niektorých potravín, doplnkov výživy, vitamínov a minerálov? Cesnak Spôsobuje prudké…

Details
spagety z cukiny a červenej repy

Vitariánstvo

Vitariánstvo Vitariánstvo vychádza z toho, že človek sa svojou anatómiou a fyziológiou radí k bylinožravcom a primátom, a preto je pre nás prirodzená aj ich strava, t.j. surová  rastlinná strava. Ide teda o princíp prirodzeného stravovania, keď organizmus maximálne zásobíme výživnými a pre telo potrebnými látkami, aby sa čo najmenej namáhalo s ich trávením. Nevhodnými…

Details

Škovierova -7,3kg, za 3 mesiace

Dovoľte mi, aby som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti a radosť. Včera večer som dokončila prvú 2-týždňovú kúru. Doteraz som zhodila 7 kg :-). Tento proces by som nerada prerušila ..Chladničku nevyjedávam, snažím sa stravovať veľmi vedome a hlavne s pomocou K-Vitalu . Počas svojich doterajších pokusov som doteraz takú vnútornú inšpiráciu ako…

Details

Grilovaný baklažán

Grilovaný baklažán

Potrebujeme: baklažán, šampiňony, varené zemiaky, cottage cheese, bylinky, olivový olej. Baklažán pokrájame na kolieska , šampióny na štvrťky, podusíme na panvici na olivovom oleji do zlatista, mierne ochutíme soľou, bylinkami, každý podľa chuti. Podávame s varenými zemiakamy, alebo ryžou, k tomu cottage cheese buď biely alebo bylinkový, posypeme strúhaným parmezánom

Vegetariánske rizoto

Vegetariánske rizoto Na vegetariánske rizoto potrebujeme: paprika najlepšie všetkých farieb, kto má rád, môže byť aj pikantná, cibuľa (biela, červená) podľa každého chuti, baklažán, cuketa, cherry paradajky, šampiňony čerstvé, a ryžu (biela, alebo tmavá) . Všetku zeleninku pokrájame na kocky a podusíme na teflonovej panvici potretej olivovým olejom (nesmie v ňom plávať) do zlatista, primiešame…

Details