Píniové oriešky

Píniové oriešky
Sú to malé podlhovasté semená zo šišiek stredozemnej borovice rastúcej v oblasti Stredomoria . Chuťou pripomínajú mandle, ale nájdete v nich aj príchuť živice. Využívajú sa pri príprave plniek, pesta a v cestovinových pokrmoch.

kokosový orech

Kokosové orechy

Kokosové orechy Kokosový orech má vynikajúce chutné mlieko. Využíva sa na výrobu kokosovej múčky a je bohatý na vitamíny A, C a D.O jeho liečivých a ozdravných účinkoch sme už písali nie len my mnohokrát. Kým sa naše pulty nezačali prehýbať pod bielým cukrom, používal sa ako sladidlo. V krajinách, kde sa kokosové palmy pestujú,…

Details
mandle

Mandle

Mandle Sú jedným z najhodnotnejších druhov orechov. Obsahujú 8 gramov vlákniny, 436 miligramov draslíku a 10 miligramov vitamínu E. Sú bohaté na vitamíny a minerály, fosfor a kálium, majú vysoký obsah železa. Zdravá pochúťka pre každého. Mandle sa používajú celé alebo lúpané prevažne do šalátov, rizota, omáčok alebo plniek. Mleté mandle môžu nahradiť niektoré druhy…

Details

Kešu orechy

Kešu orechy

Sú bohaté na vitamín D, betakarotén, zinok,draslík, vápnik, stopové prvky,…….. Obsahujú aj množstvo tých najlepších tukov.Chutia výborne – pôsobia priaznivo na nervy a srdce, dokonca vplývajú na tvorbu a kvalitu spermií ….

Arašidy

Arašidy ( Burské oriešky ) Nie sú správne orechy, ale plody podzemnice olejnej, čo je vlastne strukovina. Obsahujú vitamín B, C, E, ale aj A. Sú vynikajúcim liekom na nervovú sústavu, podporujú krvotvorbu, pôsobia pri chorobách srdca, krvného obehu a látkovej premeny. Arašidy môžu pomôcť pri kožných ochoreniach. Majú pozitívne účinky proti zubnému kazu. Pozor!…

Details

Lieskové orechy

Lieskové orechy
Obsahujú mnoho kyseliny listovej, doporučujú sa najmä ženám v prvých mesiacoch tehotenstva, pretože pomáha predísť niektorým vývojovým vadám. Obsahujú veľa železa a vápnika. Povzbudzujú činnosť čriev. Pozor na pálenie záhy!

vlašské orechy

Vlašské orechy

Vlašské orechy Vlašské orechy sú bohatým zdrojom vápnika, draslíka, magnézia, zinku, medi a selénu. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog. Dodávajú energiu srdcu. Vysoký obsah kyseliny olejovej, alfa-linolénovej, arganín, taníny…… chránia pred aterosklerózou…. Výborné sú už na ráno – naštartujú a zaroveň ochránia organizmus. Skúste do cestovín, šalátov, dezertov alebo len tak – miesto…

Details

Semiačka z granátového jablka

Jeho semienka sú bohatým zdrojom antioxidantov, pomáhajú chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov, ktoré spôsobujú predčasné starnutie. Zvyšujú hladinu kyslíka v krvi a zlepšujú jej prietok, čím zabraňujú tvorbe krvných zrazenín. Sú plné polyfenolov, ktoré znižujú riziko rakoviny a srdcových chorôb. Obsahujú množstvo vitamínu C a draslíka, sú výborným zdrojom vlákniny a obsahujú len 80 kalórii, takže sú vhodné aj…

Details
zdravavyziva

Paprika

Účinné látky Obsahuje 10x viac vitamínu C ako v porovnaní s citrónom, vitamíny B1, B2, E, betakarotén, lykopén, vlákninu. Žiarivú farbu dosahuje vďaka flavonoidom. Typickú vôňu a chuť spôsobujú silice. Za štipľavosť vďačí alkaloidu kapsaicínu. Zelená paprika je nezrelá a obsahuje chlorofyl – tekuté slnko! sú veľmi užitočným zdrojom kyseliny listovej. Majú tiež pozitívne účinky na…

Details
žltý melón

Zlty melon

Účinné látky   Vitamíny: A, B3, B7, C   Minerály: draslík, vápnik   Antioxidant: lykopén   Význam pre zdravie Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov. Enzým superoxid dusmutáza, na ktorý je tento plod obzvlášť bohatý, odbúrava stres. Vďaka veľmi vysokému množstvu vody má diuretické účinky.   Zaujímavosť…

Details