
KURKUMA
Kurkuma má protizápalové, antioxidačné, protiplesňové a antibakteriálne účinky, ktoré vyplývajú z jej aktívnej zložky – kurkumínu, ktorý sa nachádza v podzemku rastliny. Kurkuma je korenina, ktorá dáva karí jeho žltú farbu.
- je to žltý koreň, ktorý sa suší a následne pomelie na prášok
Tisíce rokov sa používala v čínskej a indickej medicíne ako prirodzený liek na množstvo chorôb. Jednou z tajných zbraní kurkumínu je schopnosť aktivovať gény na tvorbu antioxidantov, ktoré slúžia na ochranu dôležitých mitochondrií. Taktiež zlepšuje metabolizmus glukózy. Postupy vypracované na zníženie protizápalových procesov pomocou kurkumy boli opísané v lekárskej literatúre už pred viac ako dvetisíc rokmi. Všetky vlastnosti kurkumy pomáhajú znižovať riziko ochorenia mozgu.
Kurkuma je v súčasnosti predmetom vedeckého skúmania v súvislosti s mozgom, zaujala mnohých neurológov hľadajúcich stopy, ktoré by vysvetlili, prečo je výskyt demencie nižší v spoločnostiach, kde sa kurkuma používa vo väčšom množstve.
Kontraindikácie
- žlčníkové, ľadvinové kamene
- tehotenstvo – môže stimulovať maternicu
- pri užívaní určitých liekov – odporúčame konzultáciu s lekárom: kurkuma posilňuje účinky liekov, napr. liekov na diabetes znižujúcich úroveň cukru v krvi, liekov na zníženie zrážanlivosti krvi, pri liekoch na zníženie žalúdočnej kyseliny
Kurkumová pasta
- ¼ pohára kurkumy (cca 40-50 g), ½ čajovej lyžičky čierneho korenia, ½ pohára prevarenej vody
- ingrediencie zmiešajte v malej panvičke, zohrejte na slabom ohni a miešajte, kým z toho nebude pasta, cca 5-7 minút
- pastu preložime do sklenenej nádoby, vychladíme a dame do chladničky
- takto vyrobenú pastu môžete používať 30-40 dní