
Pri chudnutí by ich mal mať každí z nás doma! Obsahujú vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín a bielkovín. Obsahujú vitamín B,E,A, C a D, množstvo minerálnych látok ako draslik, fosfor, mangán, vápnik.
Denne by sa malo zjesť asi za hrsť týchto semienok. Dajú sa pripravovať na rôzne spôsoby: opražit, posypať s nimi šalát alebo ich len tak chrumkať.
Ja sobne si ich dávam aj do jogurtu.
V našich končinách sa ľanové semienka používajú hlavne pri zápche. Stačí keď si ráno zalejete asi 200ml horúcej vody 2 lyžicky semienok a po odstázi vypijete.Prospievajú žalúdku, pri pálení žáhy a zaradiť by sme ich do jedálnička mali aj vtedy, ak nám nechutia ryby. Ich konzumácia je úžasná pre dojčiace matky, avšak nie pravidelne a veĺa – ovplyvňujú hormonálnu sústavu a v tomto období nie je nutné do nej zasahovať týmto spôsobom. Ideálne pár dní pred pôrodom zaradiť do jedálnička, uľahčia sa prvotné problémy pri dojčení. Priaznivo pôsobia na znižovanie cholesterolu.
Ideálna konzumácia je napríklad shake: 5 lyžič zlatého semienka rozmixujeme v mlynčeku na kávu, zalejeme 2-3 dc ovocnej šťavy alebo čistej vody, 2 lyžice citrónovej šťavy, lístky mäty, trochu ovocia podľa chuti.
Znižujú chuť do jedla a na dlhú dobu vás zasýtia. Skúste si ich nabudúce pridať napríklad do jogurtu alebo šalátu. Ich najväčším prínosom pre naše zdravie je však vysoký obsah kyseliny alfa-linolénovej a vlákniny. Pomáha vraj výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka a prostaty.
Vláknina obsiahnutá v ľanových semienkach podporuje zdravú funkciu čriev. Jedna lyžica ľanových semienok obsahuje toľko vlákniny ako pol šálky ovsených otrúb. Rozpustná vláknina, ktorú semienka obsahujú, pomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu v krvi, riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.
Nakoľko ich nedokážeme poriadne rozžuť – môžu sa pomlieť v mlynčeku na kávu. Docielime tak to, že sa začnú vstrebávať ich vzácne oleje!!!
Ľan sa odporúča aj ako náhrada vajíčka pri pečení a varení – vtedy ho treba pred použitím na 3 hodinky namočiť vo vode a potom sa rozmixuje. Ak nie je čas na namáčenie, je nutné ho prepláchnuť, krátko povariť a nechať vychladnúť. Potom rozmixovať. Uvidíte aka lepivá, avšak výživná hmota sa z ľanu urobí. Tak sa vmôžete ľahko dopracovať aj k príprave jedál zdravších a vyhnúť sa pričastej kombinácií bielkovín.