
Listová zelenina
Čo si predstavíte najčastejšie pod pojmom „zelenina“ ? Najčastejšie odpovede sú : brokolica, mrkva, paradajky. A čo listová? Objavuje sa u vás na stole? Kvôli obsahu chlorofilu patrí na vrchol potravín, ktoré zabraňujú rakovinovému bujneniu.
Listová zelenina aj kyselinu listovú a železo, čím poskytuje ochranu pred anémiou
a zabezpečuje správne delenie buniek, bez ktorého sa nezaobídeme.
Vplýva aj na kostnú dreň.
Ak máte vypracovaný individuálny program Metabolic balance, odporúčam vám, všimnúť si, že aj tejto zeeniny tam máme nadostač – no sme zvyknutý na koreňovú. Nižšie si všimnite rozdiel v objeme výživy oproti vňatiam!
Predídete tak nielen anémii, ale aj jednotvárnosti jedálnička.CHLOROFYL je rovnako dôležitý ako slnečné svetlo!
Doslova tekutá slnečná energia!Ak trávime dostatočné množstvo času na slniečku, sme veselší a hlavne zdravší! Práve preto je dôležité tento zázrak do nášho tela “vlievať “. Ruku na srdce – koľko času trávime von a vôbec – na slniečku…
ČO VŠETKO OVPLYVŇUJE???
- zabraňuje rakovine
- robí telo zásaditým
- pôsobí proti zjedeným toxínom
- podporuje tvorbu červených krviniek, zlepšuje kvalitu krvi, zlepšuje stav hemofílie
- vytvára protizápalové prostredie, redukuje bolesť spôsobenú zápalmi….
…. a ďalšie a ďalšie účinky!!!
Nájdete ho vo všetkom, čo je zelené…. Listová zelenina, vňate, bylinky…. J e to zároveň najzásaditejšia potrava – proti prekysľovaniu organizmu ideálny pomocník!
Čo zjete z mrkvy? Čo zo zelera a čo z petržlenu? Konzumujete šaláty, špenát…. ???? Príde nám prirodzené zjesť koreňovú zeleninu a vňate vyhodiť! Ani netušíte, koľko škody tým páchate! O koľko výživy sa uberáte! Teší nás, že na šalát a špenát si už pomaly zvykáme, jeme ich ale dostatočne?
Vedeli ste, že napríklad mrkvové vňate obsahujú niekoĺkonásobne viac živín ako mrkva? Pre nás je prirodzené konzumovať korene zeleniny, obsahujú viac cukrov, preto sú nám príjemnejšie na chuť. Vňate obsahujú viac živín, sú horkejšie a nik nás ich neučil jesť! Aká škoda!
Cvikla sa na tanieroch objavuje tiež len v svojej klasickej koreňovej podobe – avšak jej listy obsahujú až 7x kalcia a až 2500x viac vitamínu K…..
Vňate a listová zelenina sú bohaté na aminokyseliny – mnohé druhy bielkovín….. je potrebné ich striedať. Skonzumovať ju v potrebnom množstve je niekedy náročné a je aj pomerne jednoduchý spôsob ako to docieliť – aby sme uchovali všetky blahodárne účinky, ideálne je konzumovať ju surovú … ja si pridávam vňate do mixovaných nápojov.
Kombinujem ich s ovocím – napríklad rukolu s hruškou, mrkvovú vňať a zelerové stonky s banánom alebo jablkom…. ak sa rozhodnete vyskúšať to – vňate v úvode pridávajte menej: Inak hrozí, že váše odhodlanie na ceste za zdravím stroskotá na nie príjemnej chuti – na všetko si musíme zvyknúť!
Môžete ich pridávať do šalátov, chrumkať pri telke – ich horkastá chuť zaháňa chuť na sladké…. Tiež ich pridávať do polievok, ale až keď ich odstavíme z varu a môžete ich v polievke rozmixovať….