
Minerály pre telo
Draslík – zbavuje telo škodlivín
Pri zvýšenom krvnom tlaku by mal byť prísun sodíka obmedzený. Je teda potreba chýbajúce zložku nahradiť inou, ale podobne účinnú. A tou je práve draslík, jeden z najčastejších prvkov ľudského tela pomáha znižovať krvný tlak, a dôležitý je pre prevenciu ochorení srdcových chorôb a mozgových príhod. Draslík je teda nielen výborný strážca správnej funkcie srdca, tepu, tlaku a svalov. Spolu so sodíkom upravujú rovnováhu tekutín v tele. Má skvelé detoxikačné účinky. Odporúčaná denná dávka draslíka je 2000 – 3500 mg pre dospelého človeka. Je obsiahnutý vo väčšine bežných jedál, najviac však v ovocí a zelenine. Najväčší obsah majú zemiaky, pomaranče, marhule, alebo banány. Ďalšími zdrojmi je hydina, mäso a mliečne výrobky. Ak máte možnosť, varte radšej zemiaky na pare alebo mikrovlnnej rúre. Tepelnou úpravou vo vode sa stráca až 50 percent obsahu draslíka. To platí aj pre ostatné potraviny. Akútny nedostatok draslíka u zdravého organizmu by nemal nič spôsobiť. Ak je však organizmus oslabený, zvyčajne sa objaví svalová slabosť, zvracanie, hnačky, vo vážnych prípadoch môže viesť až k srdečnému zlyhanie. Podobne je to u nadbytku – problém s predávkovaním môžu pocítiť osoby so srdcovými chorobami, alebo ochorením obličiek. Ťažkosti tiež nastávajú pri prijatí väčšieho množstva potravinového doplnku s draslíkom. Dlhodobá a pravidelná telesná námaha má za následok zníženie obsahu draslíka v tele. Preto je nutné ich dostatočne dopĺňať, čo vie každý správny športovec.
Fosfor – ochranca buniek
Fosfor je jeden z najčastejšie obsiahnutých minerálov ľudského tela. Spolu s vápnikom je dôležitou zložkou pre pevné a zdravé kosti a zuby. Fosfor ale nemá uplatnenie iba pre stavbu kostí a zubnej skloviny, je ochrancom buniek. Posilňuje bunkovú membránu, napomáha činnosti živín a iných chemických látok tým, že je na seba viaže a následne premieňa na energiu. Je tiež dôležitým pri prenose nerovových vzruchov z mozgu do tela a naopak. Pri bežnom stravovanie nie je potrebné fosfor užívať v potravinových doplnkoch. Výnimkou sú rôzne ochorenia a choroby, kedy býva fosfor predpisovať ošetrujúcim lekárom. Nedostatok fosforu sa prejaví ľahkú lámavosti kostí a zubov, telesnou slabosťou, častou únavou, bolestivými kĺby i celkovú pohybovú sústavou, nechutenstvom a zníženou imunitou. Väčšinou je nedostatok fosforu dôsledkom drastických redukčných diét, či dlhodobým ochorením. Často sú to choroby vylučovacej sústavy, či už črevnú alebo obličkové ochorenia. Pri užívaní liekov s obsahom hliníka je potrebné poradiť sa s lekárom na prípadnom užívanie potravinových doplnkov s fosforom. Hliník totiž môže znižovať hladinu fosforu v tele jedinca. Fosfor by sa nemal užívať bez dohľadu lekára, pretože jeho nadbytok môže viesť k poruche vstrebávania vápnika.
Horčík – uvoľňovač svalov
Ak trpíte aspoň občasnými záchvatmi vo svaloch, najčastejšie v lýtkach, potom máte s najväčšou pravdepodobnosťou nedostatok horčíka. Nie je preto nič jednoduchšieho, než sa kúpiť balenie horčíka ako potravinového doplnku a podľa návodu užívať. Netrpíte Ak nejakou chorobou, nemal by byť s užívaním problém. Už len preto, že vyššia spotreba horčíka ľudského organizmu je daná zvýšenou aktivitou, alebo stresu, čo je zvyčajne bežný jav u väčšiny ľudí. Úbytok horčíka je pozorovaný aj u ľudí s chronickým ochorením. Strata horčíka je daná aj niektorými priemyselne upravenými potravinami. Horčík je dôležitý pre správnu funkciu srdca, preto je preventívnym prvkom srdcových ochorení. Bojuje s chronickou únavou, znižuje krvný tlak a môže zlepšiť aj dýchacie ťažkosti, najmä astma. Zaujímavosťou je, že tvrdá voda obsahuje vysoké množstvo horčíka. V minulosti pri vykonávaní prieskumov spojitosti tvrdej vody na organizmus sa jasne ukázalo, že ľudia pijúci tvrdú vodu sú zdravšie, čo sa srdcových chorôb týka. Tento prvok je tiež výborným uvoľňovač svalov, zmierňujúce aj menštruačné ťažkosti. Tým, že zvyšuje hustotu kostného tkaniva je skvelým preventívnym opatrením pri osteoporóze. Mimo prejavy kŕčov vo svaloch sa nedostatok horčíka prejavuje zvýšenou nervozitou, únavou, nepravidelným búšením srdcom aj zmätenosť. Nadbytok spôsobuje hnačky, bolesti brucha, nevoľnosť. Ak trpíte nedostatkom, užívajte tablety horčíka ihneď po hlavnom jedle. Alebo zvýšte prísun potravín bohaté na horčík, ako sú: strukoviny, orechy, ryža, listová zelenina alebo plody mora. Pozor na užívanie horčíka s inými liekmi, najmä antibiotikami, môže ich účinok výrazne znížiť. Horčík by sa mal súčasne užívať s vápnikom. Jedine rovnováha týchto prvkov v tele môže najlepšie pracovať.
Vápnik – stráži zdravie kostí a hojí rany
Vápnik čiže kalcium je známy pre svoju významnú úlohu v boji proti osteoporóze. Užitočný je pre nás tým, že kostiam a zubom dodáva pevnosť a zdravie. Je to tiež výborný prostriedok proti chorobám hrubého čreva a vysokému tlaku. V bežnej strave sa vyskytuje asi polovica dennej dávky, preto je nutné ho dopĺňať potravinami bohaté na vápnik alebo doplnky stravy. Na trhu je niekoľko kombinácií, preto vždy čítajte doplňujúce informácie. Medzi potraviny bohaté na vápnik sú najmä mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku, aj ryby, mandle alebo brokolica. Mimo zdravé zuby a kosti udržuje správnu činnosť srdca, nervové vzruchy, zrážanie krvi a zmierňuje problémy tráviacej sústavy. Vďaka vápnika sa rýchlejšie a ľahšie hojí rany. Odporúčaná denná dávka je daná vekom, pohlavím i zdravotným stavom. Ale univerzálnou hodnotou je 800 mg pre dospelých do 50 rokov, od 50-ročnou výrobnou potom 1000 mg. Vápnik v potravinových doplnkoch je najlepšie užívať pri alebo ihneď po jedle. Opatrne by opäť mali byť chorí ľudia, najmä s ochorením štítnej žľazy a obličkovými ochoreniami. Pozor tiež pri akútnych ochoreniach, najmä pri užívaní antibiotík. Je na mieste sa poradiť s lekárom.
Sodík – regulácia vodnej rovnováhy
Sodík dostávame do tela najmä z kuchynskej soli. Veľké množstvo tiež obsahujú šunky a údeniny vôbec a tiež polotovary obsahujúce glutaman sodný. Nedostatok sodíka v organizme, sa vyskytuju veľmi zriedka. Jedine snáď pri drastické diéte. Vedie k zníženiu tlaku, dehydratácii a svalovým kŕčom. Sodík spoločne s draslíkom prispievajú k regulácii vodnej rovnováhy v tele. Samotná sodík je dôležitý pre svalovú a nervovú činnosť. Pozor však pri nadbytku, ktorý zadržiava tekutiny v tele, prispieva k vysokému krvnému tlaku a následnému zlyhávaniu srdca a obličiek. Nadmerné solenie tiež spôsobuje vylučovanie vápnika a tak k vzniku osteoporózy, teda rednutie kostí. Preto je nutné dať si pozor pri solenie, vyvarovať sa častému konzumovaniu polotovarov, ako sú potrebné polievky zo sáčku a tiež údenín.
Chlor
Druhým minerálom soli kuchynské je chlór. Problémy s nedostatkom v ľudskom tele sa takmer nevyskytujú, ale ak áno, sú sprevádzané padaním vlasov, lámaním nechtov, môžu sa tiež vyskytnúť črevné ťažkosti. Chlór je dôležitým prvkom pre reguláciu rovnováhy kyselín a zásad v ľudskom tele, pomáha odstraňovať z tela odpadové látky a pomáha pri trávení. Zdrojom chlóru je najmä už spomínaná kuchynská soľ a ďalej olivy alebo chaluhy. Pri priemernom solenie nie je treba strážiť dostatočný prísun chlóru. Pri chorobách je potom nutné poradiť sa s lekárom.