
Tie najzdravšie vitamínové majonézy.
Aj ja som labužník a milujem tradície. Aj tradičné šaláty. Čím viac však o strave viem, tým viac však uvažujem o tom, čo vlastne vložiť do úst, čo pripraviť na rodinný stôl…. Uvažovala a skúšala som rôzne alternatívy a dopracovala sa ku množstvu možností ako nahradiť v kuchyni horšie za lepšie a to i v prípade majonézy! Prežili sme síce sviatky aj bez tradičných majonézových šalátov no niekedy máte skrátka chuť!!!
Dávam do pozornosti tieto dve alternatívy “na zdravú majonézu”. Je síce jednoduchšie kúpiť tú hotovú, o to ťažšie zbaviť sa dôsledkov po jej zjedení. Takto môžete byť spokojní všetci, pretože jej príprava vás bude stáť asi 5 minút času a navyše prospejete celému tráviacemu traktu a aj vašej postave!
1. Najzdravšia avokádová majonéza.
Už z názvu vyplýva, že na tento recept potrebujeme zrelé avokádo, kyslé uhorky a nálev z nich, cibuľku, soľ, horčičné semiačka, čierne korenie, kvalitný za studena lisovaný olej – môže byť repkový alebo olivový, jablčný ocot….
Do mixéra vložíme avokádo, pridáme 3 lyžice uhorkovej vody, štipku soli, korenia a mixujeme, pridáme 1-2 PL oleja a podľa potreby doriedime zmes uhorkovou vodou alebo octom. Ochutíme podľa vlastného gusta a ak chceme uhorky, bylinky, cibuľku na jemnulinko nakrájame a vmiešame do zmesi.Docielite tak lahodnú chuť a hoci aj v zemiakovom šaláte sa bude táto majonéza chuťovo vinímať! Bez výčitiek sa tak môžete pustiť do šalátika s rybou alebo mäsom.
Okrem lahodnej chuti si tak môžete užiť oslova vitamínovú majonézu!
Avokádo je totižto bohatým zdrojom minerálov a to najmä draslíka, medi, magnézia, fosforu a vitamínov C, E, K, H, B3 a B5 ). Dužina obsahuje 3 druhy kvalitných tukov – kyselinu olejovú, palmitovú a linolovú. Ocot či uhorková voda nie len ochutí, vyznačuje sa aj ocidobazickými – teda odkysľovacími účinkami!
2. Najzdravšia zemiaková majonéza
Kým varíte zemiaky na šalát v šupke, rátajte s tým, že 2 budeme potrebovať na majonézu. Okrem toho uhorkovú šťavu, kvalitný za studena lisovaný olej, korenia, soľ, a tiež kyslú uhorku, cibuľku, bylinky…. Fantázii sa medze nekladú!
2 ks zemiakov vo veľkosti vajíčka olúpeme, dáme do mixéra a zalejeme asi 1 dc uhorkovej šťavy. Rozmixujeme, ochutíme, pridáme 1-2 PL oleja a podľa potreby doriedime buď uhorkovou šťavou alebo vodou. Opäť môžeme nakrájať a pridať jemnulinké kúsky uhoriek, byliniek, či cibuľky, pokiaľ je to však súčasťou šalátu, nie je nutné.
Lahodnejšiu chuť docielite tým, že šalát zamiešate a necháte pár hodín postáť v chladničke. Konzistenciu a množstvo majonézy si viete pripraviť podľa vlastných potrieb.
Okrem odľahčenej verzie šalátu tak získate aj iné výhody. Napríklad zemiak neobsahuje cholesterol, naopak obsahuje množstvo minerálov a stopových prvkov a hlavne vysoké percento vitamínu K, C…. avšak aj cennú vlákninu.
Uvedené množstvo u oboch majonéz je zhruba na 4 porcie zemiakového šalátu!