Čo je to ovocie?

Ovocie sú jedlé plody alebo semená viacročných semenných rastlín, kríkov alebo stromov. Ovocie obvykle rozdeľujeme na: ovocie mierneho pásma, tropické a subtropické ovocie. Okrem konzumácie ho môžeme použiť ako dekoráciu, dezert, do pečenia….. Jeho pozitívny účinok na organizmus je známy. Odporúčame konzumovať hlavne ovocie sezónne a čo najčerstvejšie!

Ovocie i zelenina obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie.

  1. Vitamíny – posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele.
  2. Vláknina – podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  3. Mastné kyseliny – sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov.
  4. Fruktóza a iné jednoduché cukry – dodávajú energiu pre organizmus.
  5. Minerálne látky – najmä draslík – priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.
hrozno

Hrozno

Čo obsahuje hrozno?   80% vody, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, sodík, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor, horčík, vitamín C, vitamín E, vitamín B6 a antioxidanty Vláknina ktorú hrozno obsahuje zabezpečuje dobré vyprázdňovanie (mierne preháňadlo) a zlepšuje peristaltiku čriev – jesť pri problémoch s trávením Prevencia pred rakovinou hrubého čreva, kardiovaskulárnymi ochoreniami Prečisťuje močové cesty a obličky – obličkové…

Details

Grapefruit

Grapefruit je zdravý … 1. má antioxidačné účinky, vďaka ktorým zachytáva voľné kyslíkové radikály, posilňuje steny ciev a zabraňuje ich zvýšenej krehkosti, zhlukovaniu krvných doštičiek a vzniku krvných zrazenín, antioxidanty navyše bojujú proti vráskam a starnutiu pokožky tým, že podporujú produkciu kolagénu 2. mierni kŕčové žily a reumatizmus 3. priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi,…

Details

Černice

Černicový čaj Pripraviť černicový čaj je veľmi jednoduché. Potrebujeme 1 veľkú šálku horúcej vody, do ktorej nasypeme 1 lyžicu narezaných sušených listov. Necháme 10 minút lúhovať a scedíme. Čaj ako prevenciu pred chorobami stačí piť 1-2x denne, pri problémoch ho môžeme užívať až 3x denne. Na vylepšenie chuti ho osladíme medom alebo bylinným sirupom. Listy…

Details
pomaranč

Pomaranč

Liečivé účinky  pomarančov Posilňujú imunitný systém,majú protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky chránia pred rakovinou, znižujú hladinu cholesterolu, a zvyšujú prietok krvi v žilách a vlásočniciach, spevňujú cievy, zastavujú krvácavosť ďasien Podporujú duševnú energiu, zvyšujú vitalitu  a koncentráciu, Urýchľujú metabolizmus buniek, aktivizujú činnosť všetkých žliaz a zvyšujú libido,spevňujú kosti a zuby, podporujú pružnosť a pevnosť pleti, ovplyvňujú zdravý rast vlasov, majú odvodňujúci účinok,…

Details
citron

Citrón

Citrón je jedným z najrýchlejšie reagujúcich nepriateľov proti bacilom…. Citrón dokáže všelijaké triky … Citróny sú bohaté na vitamín C, antioxidant obľúbený pre svoju podpornú úlohu v zdravej funkcii imunitného systému. Dokážu výrazne znížiť riziko infekcie dýchacích ciest. Kyselina askorbová, ktorú rovnako ako vitamín C v citróna nájdeme, má protizápalové účinky a je účinná pri…

Details
višne

Višňa

Višňa – priaznivo vplýva na pečeň, obličky, črevá, štítnu žľazu – chráni pred chorobami srdca – zabraňuje vzniku cukrovky – nápomocná pri liečení porúch pamäte – zmierňuje bolesti pri artritíde – znižuje objem kyseliny močovej v krvi Výskum dokázal, že pohár nesladenej višňovej šťavy ráno a večer zlepší spánok. Dobrovoľníci v Británii každý deň v…

Details

Mango

Mango: Je tropické ovocie, jeho dužina je priam vitamínovou bombou, má vysoký obsah vitamínu A, dva krát viac vitamínu C ako citrusy, vysoký obsah minerálnych látok a to draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a železa. Mango chráni pred vysokým krvným tlakom, s problémami zo zrakom a pokožkou. Nezrelé mango je využívané ako zelenina pre vysoký obsah škrobu, ktorý sa pri…

Details
goji

Goji – kustovnica čínska

Dôležitú úlohu zohráva najmä pri činnosti pečene a obličiek, ktoré pôsobením na ich meridiány harmonizuje. Podporuje tiež tvorbu krvi a zvlhčovanie pľúc, čo má blahodarný účinok pri astme a alergiách. Využíva sa pri chorobách z nedostatku jinu. Pridáva sa do bylinných zmesi pri liečbe cukrovky či tuberkulózy v počiatočných štádiách, a tiež pri chronickom kašli.…

Details
ribezle

Ríbezle

Účinné látky Plody obsahujú významné látky ako sú kálium, kalcium, fosfor, veľa pektínu, množstvo kyseliny citrónovej a iných ovocných kyselín. Obzvlášť vysoký je obsah vitamínu D. Význam pre zdravie V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti arterioskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú uľavu pri zápale. Ríbezľová…

Details
Mandarinka

Mandarinky

Mandarínka

 

Účinné látky

Obsahuje vitamín C, B, karotén, pektín. Dužina i membrány obsahujú aj bioflavonoidy, ktoré účinkujú rovnakým spôsobom ako antioxidanty.

Význam pre zdravie

Vitamín C je tiež antioxidant, ktorý pomáha predchádzať škodám spôsobeným voľnými radikálmi a tak poskytuje určitú ochranu proti rôznym formám rakoviny.