jablko

Jablko

Nie je jablko ako jablko Obsah vitamínov jablka závisí od viacerých faktorov. Napríklad jabĺčka, ktoré dozreli na slnku, obsahujú viac vitamínu C, ako plody, ktoré dozrievali v tieni. V menších jablkách sa nachádza viac vitamínov, pretože podiel šupky k dužine je vyšší. Rozdiely vidieť aj pri dužine. Podľa odrody jablka je raz žltučká, inokedy biela,…

Details
černice – vitamíny

Cernice

Černica Účinné látky Dužina černíc má vysoký obsah vitamínov B a C, širokú škálu minerálov, najmä draslík, železo a vápnik. Keďže obsahujú pomerne veľa vody, rátame ich k málo kalorickému ovociu. Žiadna iná bobuľovina neobsahuje toľko kyseliny elagovej ako černica, a preto je dobrým pomocníkom na tlmenie rastu tumorov.  Význam pre zdravie Černice pomáhajú telu…

Details
citrón, účinné látky

Citron

Citrón   Účinné látky Citrónová šťava sa skladá z 89,5% vody, vitamínu C a vitamínov PP, B1 a B2 a obsahuje aj vápnik a draslík. Kôra je bohatá na aromatickú esenciu citrol – éterický olej s dezinfekčnými a čistiacimi účinkami. Význam pre zdravie Plody, šťava a kôra sú bohaté na vitamíny a minerály. Šťava upokojuje…

Details
zdravé účinky ananásu

Ananás

Ananás Má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny,…

Details
účinky egrešov

Egreš

Egreš Účinné látky Obsahuje vitamíny A, B1 a B2, C, vápnik, fosfor, železo a rozpustenú vlákninu. Význam pre zdravie – zbavuje mozog jedovatých ťažkých kovov – čistí črevá a zbavuje ich odpadových látok – odvodňuje a pôsobí močopudne – zlepšuje využívanie bielkovín – podporuje rast vlasov a tvorbu zdravej kože – posiluje cievy a väzové…

Details
hruška a naše zdravie

Hruška

Hruška Účinné látky Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Nezanedbateľný je však výskyt vitamínu B, a to hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Význam pre zdravie Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a…

Details