
Polievky – typy a triky ako ich uvariť zdravo a chutne.
Ako odstrániť kal z vývaru
V prípade, že sa Vám vývar zakalil, vyšľahajte bielok z vajca, a pridajte ho do vývaru. Potom vývar nechajte pomaly zovrieť a po prevarení ho preceďte.
Bylinková polievka
Získa zelenú farbu, ak do nej zamixujete niekoľko listov špenátu, ktorý pred tým sparíte.
Číra polievka
Aby ostala číra, varte ju na slabom ohni.
Polievky – vývar
Ak pridáte do vývaru trochu rajčinovej šťavy, alebo sušené rajčinové šupky, dostane krásnu farbu.
Pri príprave kvalitného vývaru, mäso vkladajte do studenej vody.
Polievku, či už mäsovú, zemiakovú alebo zeleninovú môžeme dochutiť sušenými a podrvenými hubami, získa tak výraznú vôňu.
TIP na lepší vývar
Vývar si zachová lepšiu chuť, ak ho pripravíte v tlakovom hrnci.
Presolená polievka
Aby ste sa zbavili prebytočnej soli v polievke, prevarte ju chvíľu s očisteným zemiakom.
Rybacia polievka
Pri jej príprave sa zbavte očí z rybej hlavy a tiež odstráňte žiabre.
Pri varení rybaciu polievku nemiešajte inak by sa zakalila.
Rýchla polievka
V prípade, že Vám zvýšil prívarok, zrieďte ho vodou, okoreňte pridajte bylinky a máte z neho chutnú polievku.
Smotanové polievky
Aby sa Vám polievka po pridaní smotany nezrazila, pridajte do nej trochu cukru.
V prípade, že chcete, aby polievka mala kyslú chuť a bola hustá, pridajte do nej zátrepku, ktorú vytvoríte z hladkej múky, vajíčka a jogurtu.
Polievku vylepšíte a nebude chutiť mdlo, ak do nej pridáte trochu nastrúhaného zázvoru.
Ako na kapustnicu
Kapustnica má vynikajúcu chuť ak ju uvaríte spolu s údeným mäsom a klobáskou. Môžete ju však uvariť aj jednoduchšie napríklad z kapustovej vody, do ktorej pridáte len trochu kapusty a zalejete ňou pretlačené zemiaky.
Lepšiu chuť získate, ak zmiešate vodu so šťavou z kyslej kapusty v pomere 1:1.
Príliš kyslá kapustnica
Ak ste už uvarili kapustnicu a je príliš kyslá, pridajte do nej, keď je ešte teplá štipku postupne sódy bikarbóny. Kapustnicu nechajte speniť a opäť skúste, či je ešte kyslá, ak áno, zopakujte postup.
Zápražky
Do horúcej zápražky vlejte vždy studenú vodu alebo studené mlieko, aby sa v nej nevytvorili hrudky.Cesto na rezance do polievky
Pri príprave, cesto na rezance nesoľte, inak by vyschlo. Soľte až vodu, v ktorej ich budete variť.