
CHOĎ DO KELU!!! Ako často sa stretávame s týmto odporúčaním??? Možno ani netušíte, koľkým výhodám sa na tejto ceste môžete potešiť!
Kel chráni srdce a cievy – je bohatý na vitamín C, karotoneidy, horčík, vápnik, kyselinu listovú, rastlinné železo, vlákninu, omega 3 mastné kyseliny.
Pre vysoký obsah pyridoxínu je účinnou prevenciu pred rakovinou… Mal by sa variť najmenej 5 a najviac 7 minút – inak si tento liek prírody môžete zničiť.
Pamätáte si na prívarky z družiny a školskej jedálne? Odpudivý zápach a často aj chuť nás nepresvedčila o tom, že by sme ho mali mať na tanieri častejšie.
Všetko môžete zmeniť! A to hneď jedným úžasným receptom! Ani ten síce nie je vhodný pre deti – no aspoň nám dospelým vylepší náladu ale aj názor na túto zeleninu:
Potrebujeme 3-4 šálky ružičkových hlavičiek, tie si pred varením nakrájame na polovičky. V panvici na oleji si pokrájame jednú menšiu cibuľku, orestujeme a posyme škoricou. 1/2 čajovej lyžičky dodá tomuto receptu neopakovateľnú chuť aj arómu. Do panvice pridáme nakrájaný kel, premiešame a dochutíme suchým vínkom. Aby sme to neprehnali – najviac 5 lyžíc. Málo podlejeme vodou a varíme 6-8 minút. Skôr ako kel odstavíme z ohrevu, pridáme jablko – olúpané a nakrájané na kocky. Podusíme 2 minútky, premiešame a podávať môžeme toto jedlo teplé alebo studené….
Zaujímavou kombináciou je posypať tento unikátny výtvor posekanými vlašskými orechami, miesto jabka môžete vyskúšať hrušku….
Dobrú chuť