
Ryža
Zrno ryže je pokryté šupkou, ktorá nie je stráviteľná a odstraňuje sa vtedy, keď je ryža zrelá. V prípade naturálnej ryže sa zanecháva druhá vrstva pod šupkou – tam sa nachádza kopec živín. Ak sa odstráni aj tá – dopracujeme sa k bielej ryži.
Venovali ste niekedy pozornosť pri jej výbere? Viete, že aj klasická biela ryža je tak ako napríklad biela múka pokladaná za biely jed? Je to takmer tak. A je to z toho istého dôvodu ako u múky.
Biela ryža
je vlastne ako biela múka – málinko výživný škrob. Oproti celozrnnej je výrazne ochudobnená o vitamín skupiny B – uvádzajú sa hotnoty až do 90%! Vlastne ju ani nepotrebujete!
Naturálna ryža
je ľahko stráviteľná a preto, že je bohatá na skupinu vit. B sa využíva i pri liečení nervových porúch, depresií. Ak tým ešte netrpíte – konzumujte celozrnú ryžu! Znižuje riziko rakoviny, očisťuje črevá – preto ju máme teda aj v programe MB počas prípravnej fázy. Je najmenej alergénna – preto je takmer dokonalou potravinou aj pre celiatikov. Očisťuje organizmus od toxínov, je vhodná pre štíhlu líniu a zdravý životný štýl. Je veľmi vhodná aj pre diabetikov a ako prevencia onko ochorení.
Ako si pripravíte ryžovú vodu?
Do väčšieho množstva vody nasypte ryžu. Tak ako to robíte vždy, avšak môžete dať viac vody. Keď to zovrie, ryžová voda je pripravená. Pite ju teplú alebo ju nechajte vychladnúť.
Takáto voda dokáže poskytnúť mnoho benefitov pre vašu pokožku, vlasy a dodať extra energiu.
– poskytuje telu energiu a zvyšuje koncentráciu sacharidov
– účinne hojí gastroenteritídu (črevnú chrípku)
– chráni pred rakovinou
– ovláda vysoký krvný tlak
– ovláda telesnú teplotu
- opláchnutie tváre s touto vodou vám prečistí pokožku
– ideálna náhrada za pleťovú vodu
– pomáha proti pórom na tvári
– budete mať lesklejšie a zdravšie vlasy, ak si ich umyjete touto vodou