
Máte chuť na slané? Chcete lupienky, tyčinky vymeniť za niečo zdravšie? V tom
prípade si do zásob doplňte: Slané špaldové pečivo
250 g špaldovej alebo ražnej múky /môžete pomiešať – nemusíte
semiačka – najlepšie v bio kvalite,
100 g rastlinný margarin
100 ml vody
2 lyžice olivového oleja
korenie, soľ, papričky a kvalitnú morskú soľ…..
Ak chcete maximálne využiť prírodné dary – tuk môžete nahradiť rozmixovanými ľanovými semiačkami…. Tie je nutné nechať namočené vo vode v pomere 1:1 niekoľko hodín, potom rozmixovať na hladkú kašu, tá dokáže spojiť jenotlivé zložky receptu – manipuluje sa však s ňou troche horšie. Odporúčam na prvýkrát použiť tuk….
Zo surovín si vyvaľkáme cesto – môžeme ho niekoľkokrát prekladať – pečivko bude nadýchanejšie. Cesto uložíme na papier na pečenie a ešte pred upečením nakrájame na tyčinky alebo kocky,,,, Povrch môžeme posypať rôznymi druhmi semiačok, strúhaným zázvorom, soľou….. aby aj po upečení všetko držalo na keksíkoch, treba to jemne zatlačiť do cesta a tak dať do rúry a pečieme 15-20 minút na 160 stupňov.
Možnosti ako ich chuť meniť:
Priamo do cesta pridávať rôzne korenia, čilli…..
Povrch keksov po upečení natrietierať – napríklad dípom z olivového oleja a cesnaku, rôznych byliniek….. aby vynikla ich chuť, už ich tepelne neupravujeme….