med

Med

Med sa skladá z jednoduchých cukrov, ktoré telo ľahko využíva. Bolo to najskoršie spoľahlivé sladidlo používané pri pečení, užívané ako nátierka a pridávané do nápojov. V súčasnosti sa používa tiež pri výrobe určitých spracovávaných potravín ako šunka. Svetlofarebné medy sú všeobecne jemnejšie chuťou, zatiaľ čo tie tmavšie sú pevnejšie. V závislosti od zdroja včelieho nektáru…

Details

Infekčná mononukléoza

Infekčná mononukleóza Mononukleóza je prevažne mierne prebiehajúce ochorenie lymfatického tkaniva, ktoré je vyvolávané Epsteinovým-Barrovým vírusom a objavuje sa prevažne u starších detí a mladých dospelých. Zanecháva imunitu na celý život. Kým u starších detí a  mladistvých je pri nakazení vírusom typická vysoká horúčka a zdurenie lymfatických uzlín, u malých detí prebieha ochorenie často bez toho, aby sa prejavili…

Details
klicky

Nakličovanie semien

Nakličovanie semien Semená podľa chuti (bôby, strukoviny, zrno), nakličovaciu misku alebo zaváraninovú fľašu, papierovú utierku a gumičku, čistú filtrovanú vodu. Semená najprv namočíme do čistej filtrovanej vody (malé semená ako sezam a horčica na 6 – 8 hodín, strukoviny na 10 – 15 hodín, zrná na 12 – 15 hodín). Vodu potom vylejeme, semená prepláchneme…

Details
chlorofyl

Chlorofyl

Liečivé účinky chlorofylu – zlepšuje zrak – pomáha hojeniu zápalov – zlepšuje stav hemofílie – reguluje menštruáciu – pomáha čistiť pečeň – zlepšuje kvalitu krvi – redukuje bolesť spôsobenú zápalom – buduje vysoký počet červených krviniek – poskytuje orgánom železo CHLOROFYL Čo je chlorofyl? Chlorofyl je zelené farbivo, ktoré obsahujú rastliny. Chlorofyl zabezpečuje fotosyntézu, čiže…

Details

Tenké črevo

Tenké črevo V tenkom čreve prebieha úžasný zázrak – až 9O percent vyživy vstrebávame práve v tejto časti tráviaceho traktu. Vnútorný povrch čreva je pokrytý výčnelkami, tzv. klkmi, ktoré ešte viac zväčšujú plochu, cez ktorú sa to, čo zjeme, vstrebáva do tela …  to, čo zjete, telo použije na opravy, regeneráciu, na tvorbu nových buniek.Jedzte kvalitne,…

Details

Mrazenie potravín

Pravidlá pri mrazení potravín: mrazené potraviny po rozmrazení už nezmrazujte mrazte rýchlo, rozmrazujte pomaly (teplotný šok môže ubrať na chuti, rozmrazujte najlepšie v chladničke v dostatočnom predstihu pred konzumáciou) mrazené ovocie a zelenina vydržia určite do nasledujúcej sezóny, teda 12 mesiacov. Len či vám zásoby toľko skutočne vydržia Pri mrazení si zaveďte farebné mikroténové vrecká, aby ste nemuseli…

Details

Ako skladovať zeleninu, aby vydržala čo najdlhšie

Ako skladovať zeleninu, aby vydržala čo najdlhšie … Hlávkový šalát by sme mali jesť čo najčerstvejší (ideálne rovno zo záhradky). Ak si šalát kupujete, zoberte si do zásoby na tri, maximálne štyri dni, ale umývate si len to, čo zjete hneď. Hlávkový šalát by nemal byť skladovaný ani mokrý, ale ani úplne suchý. A čím…

Details

Zápal močových ciest

Zápal močových ciest Infekcia močových ciest – cystitída, je veľmi nepríjemné a často sa vyskytujúce zápalové ochorenie močového mechúra a močových ciest. Tento problém postihuje najčastejšie ženy , a podľa štatistík, každá piata žena je týmto ochorením postihnutá minimálne raz za rok. Zápal močových ciest vzniká v dôsledku bakteriálnej infekcie , ktorého najčastejším pôvodcom je Escherichia coli. Normálny moč…

Details
morske riasy

Agar – morské riasy

Morská riasa, prírodná sušená morská želatína. Agar-Agar, známa v Japonsku ako kanten, je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Mimo to je veľmi výživná, pretože obsahuje mnoho minerálov. Môže byť použitá na dezerty – želé alebo korenené zeleninové aspiky. Neutrálna chuť agar-agaru neovplyvní prirodzenú arómu ovocia alebo zeleniny. veľmi ľahko stráviteľný, znižuje hladinu cholesterolu…

Details