Ako schudnúť a nepribrať?

Je ľahšie schudnúť alebo nepribrať?   Návrat stratených kilogramov trápi v dnešnej dobe skoro všetkých ľudí, ktorým sa podarilo zhodiť nejaké tie kilá navyše. Tak kde sa stala chyba? Ako to, že to ide naspäť?  Prečo návrat kilogramov je o štvrtinu rýchlejší ako mesiace ktoré sme sa trápili ich úbytkom?  Naše telo potrebuje určitý čas nato aby…

Details
vyziva_elementy

Výživa podľa piatich elementov

Výživa podľa piatich elementov Elementy podľa čínskej medicíny nás nie len obklopujú, vplývajú na nás, ale aj určujú správanie harmonizácie, ktorého odpozorovaním a prijatím v živote i na tanieri dokážeme harmonizovať svoje telo, zdravie…. Príroda je mocná čarodejka!!! Element dreva Orgány dreva pečeň (kontroluje zrak, svaly, šlachy a nechty, taktiež v značnej miere zodpovedá za množstvo…

Details
sacharidy s nízkym glykemickým indexom

Sacharidy a glykemicky index potravín. Potraviny s nízkym glykemickým indexom.

Sacharidy a glykemicky index potravín zohrávajú pri štiepení stravy výraznú a dôležitú úlohu! Vyberať si potaviny s nízkym glykemickým indexom sa opláca Čo to ten glykemický index vlastne je?? Glykemický index – Tento index vyjadruje rýchlosť za akú sa sacharidy obsiahnuté v potravine premenia v tráviacom trakte na glukózu , ktorá sa potom dostáva do…

Details
sacharidy_stavy

Aký obsah sacharidov a vlákniny majú šťavy, smoothies,kokteily a čerstvé ovocie a zelenina?

Ako schudnúť a udržať si hmotnosť? Ako nám môže prospieť alebo ublížiť pitie štiav, či smoothies? Pomer sacharidov a vlákniny sa spracovaním čerstvého ovocia a zeleniny mení … Prečo by sme mali jesť surové ovocie a zeleninu? Tak minimálne preto , že ovocie a zelenina obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov a vlákniny. Ovocie a zelenina…

Details
draslik_chudnutie

Pri chudnutí strážime sacharidy a tuky – no sledovať treba aj sodík ukrytý v potravinách!

Sacharidy, bielkoviny, tuky – ale aj obsah soli alebo sodíka v strave má výrazný vlyv na chudnutie a zdravie! Pri chudnutí strážime sacharidy a tuky, počítame kalórie, mnohí preratávajú príjem a výdaj energie, často sa opomínajú aj iné vplyvy a nežiadúce účinky. Pri redukčných a ozdravných plánoch je nutné sledovať aj príjem sodíka. Stáva nepriateĺom…

Details
farby karoten

Farby ovocia a zeleniny!Karotén a karotoneidy.

Pestré farby ovocia a zeleniny! Každá farba má svoje poslanie a je dôležitá. Jedným z najdôležitejších farbív sú karotény. Poznáme ich skôr ako skrášľovací prostriedok alebo doplnok výživy pred dovolenkou a oaľovaní sa. To je však len jedna z mnohých jeho výhod! Ako ho však správne komzumovať? Beta- Karoten – je zástupcom  skupiny karotenoidov jeho…

Details
olej

Tuky a oleje. Body dymenia a topenia!

Ako vyberať oleje a tuky na varenie zdravej stravy? Ktoré sú najvhodnejšie na chudnutie a udržanie si zdravia?Dobré a zlé oleje? Podľa nasýtenia mastnými kyselinami rozoznávame tuky a oleje určené pre  studenú kuchyňu a pre teplú kuchyňu. Bod  zadymenia, je  bod  pri  ktorom  tuk  začína  dymiť,  začína  jeho  chemický  rozklad  a tým v ňom vznikajú…

Details

Najdôležitejšie minerály a kde ich nájdeme

Najdôležitejšie minerály a kde ich nájdeme Draslík mrkva, zeler, petržlen, špenát, tekvica, karfiol, pór, cesnak, surové zemiaky, šťavel, tekvica, paradajky, pomaranče, citróny, marhule, banány, čerešne, datle, figy, čučoriedky, hrozno, hrušky, broskyne, ringloty, maliny, červený melón, granátové jablká, olivy. Fluór Mandle (nesolené), karotka, listy tekvice, púpava, špenát, zelerová vňať, kozie mlieko, vaječný žĺtok, karfiol, kapusta, petržlen,…

Details
nadmerna konzumácia

Vitamíny a minerály: Ako sa prejavuje ich nedostatok alebo prebytok?

Vitamíny,minerály,stopové prvky majú obrovský význam. Čo nám o nich telo našepkáva? Organizmus je úžasný – hovorí nám a ukazuje, čo potrebuje, čo mu chýba ….. Ako sa naučiť porozumieť mu? Aj málo aj veľa znamená nerovnováha – ako teda docieliť balance? Čo spôsobuje  nadmerné užívanie niektorých potravín, doplnkov výživy, vitamínov a minerálov? Cesnak Spôsobuje prudké…

Details