
10 základných prínosov Slovenskej Bryndze!
Obľúbená mliečna lahôdka Bryndza sa určite môže zaradiť medzi chutné i zdravé potraviny ak nie za mikrobakteriálnu “bombu”, unikát, ktorý by nemal chýbať v jedálničku žiadného z nás a to vrátane detí! Zaradiť ju môžeme medzi funkčné potraviny – okrem svojej základnej funkcie “nasýtiť” je podložené dôkazmi, že priamo vplývajú na na zdravotný stav, zlepšujú ho a znížujú riziko vzniku chorôb! Čo viac potrebujete na to, aby ste sa do lahodnej bryndze s chuťou zahryzli?
Okrem priamej aktivity mykroorganizmov a enzýmov, vplývajú na kvalitu fermentovaných produktov aj samotné metabolity – teda “elementy”, ktoré v týchto metabolických pochodoch vzniknú. Sú nenahraditeľné! Každý výživový poradca ju rád odporúča. Samozrejme ak navyše zapadne medzi biopotraviny, o to lepšie.
Aké sú teda prínosy kvalitnej Slovenskej bryndze?
1. Je bohatým zdrojom bielkovín – preto ju s radosťou zaradzujeme aj do výživových programov rôzneho charakteru a nechýba ani v redukčných.
2. Obsahuje široké spektrum vitamínov,minerálov,širokú škálu vitamínov B-komplexu, široké spektrum baktérií a mikroorganizmov: v 1g bryndze sa ich nachádza viac ako 1 miliarda!
3. Pôsobí preventívne voči onkoochoreniam tráviaceho traktu a hlavne hrubého čreva.
4. Probiotické mliečné baktérie zvyšujú vstrebávanie vápnika a niektorých vitamínov v hrubom čreve.
5. Posilňuje imunitu. Tradičná Slovenská bryndza je nepasterizovaná – teda nie tepelne upravovaná a teda aktivita všetkých mikroorganizmov je vysoká. Tieto baktérie znižujú oxidačný stres – sú úžasným antioxidantom.
6. Znižuje krvný tlak.
7. Znižuje cholesterol.
8. Má lepšie zloženie tukov oproti iným živočíšnym mliečným produktom – obsahuje 3-5x viac polynasýtených mastných kyselín, CLA … hoci je táto potravina s vysokým obsahom tuku, priaznivo ovplyvňuje zdravotný stav.
9. Stabilizuje glukózu v krvi – je teda vhodným produktom pre diabetikov.
10. Je ľahko stráviteľná - je vhodná aj pre trpiacich intoleranciou laktózy, vďaka premene mliečneho cukru. Zmierňuje prejavy rôznych alergií!
Ako nakupovať bryndzu? Čo si všímať na etikete?
1. Sledujte pomer ovčieho mlieka vo výrobku! Tradičná bryndza musí obsahovať:
Podiel ovčieho hrudkový syr najmenej 50% hm. a viac v prepočte na sušinu /vyrábajú sa aj 100% ovčie/, podiel sušiny najmenej 44 % hm.,tuk v sušine najmenej 38% hm, soľ maximálne 3%
2. Sledujte, či je pasterizovaná:
Ak je pasterizovaná – znamená to, že je tepelne upravená a teda zbavená živých enzýmov.
Pasterizácia je v podstate ohrev potraviny na určitú teplotu, aby sme sa vyhli kontaminácie s nežiadúcimi látkami /napr. pri dojení, manipulácií s mliekom…/ zlikvidujú sa tým samozrejme aj tie žiadúce baktérie a prospešné enzýmy, preto sa do bryndze musia pridať nanovo … chuť alebo kvalita bryndze je tak len na posúdení spotrebiteľa… Avšak už to nie je to pravé “bryndzové”.
Paterizovaná je však vhodná pre deti okolo 1 roka. Imunitný systém týchto detičiek ešte nie je dostatočne zrelý a nevie si s množstvom a druhom niektorých baktérií a ich zárodkami poradiť, môže sa tak aktivovať akýkoľvek druh infekcie.
Obľúbené bio produkty, kde sa pasterizácií výrobca vyhol, tak musia spĺňať tie najprísnejšie krytéria hygieny a preto si aj vy overte kvalitu a zdroj produktu. Číhajúca nákaza je tak omnoho vyššia. Tradičný výrobcovia kvalitných ovčích produktov sú, preto treba hľadať.
3. Sledujte, či je termizovaná :
Termizovaná bryndza je taká, ktorá sa pred balením ohreje na približne 70 stupňov Celzia. Inaktivuje sa jej mikroflóra, čím sa predlžuje jej trvanlivosť bez použitia konzervačných látok. Termizovaná bryndza neobsahuje žiadne živé mikroorganizmy, teda ani probiotické, obsah nutričných zložiek však zostáva zachovaný. Ak teda máte možnosť – kúpte si netermizovanú. Ide nám predsa aj o to, aby sme využili potenciál probiotík.
4. Kupujte Slovenskú:
Často sa na piltoch predajní objavujú druhy bryndze dovezené z Poľska, Česka, Maďarska. Zláka nás niekedy možnosť zakúpi’t si ju aj pri návšteve spomenutých krajín. V tých sa však môžu ako Bryndza označovať aj produkty bez ovčieho mlieka a tam sa už o pozitívnych vlastnostiach vyššie uvedených hovoriť nedá.
5. Obsah soli:
Ak je príliš vysoký obsah soli – dôvodom môže byť potlačenie nežiaducej mikroflóry a chuti výrobcom.
6. Farba, konzistencia, chuť:
Konzistencia bryndze môže byť rôznorodá, tiež chuť. Farba by nemala byť nikdy žltá!
7. Nepokazte to pri príprave jedla!
ABY SA ZACHOVALI POZITÍVNE ÚČINKY BRYNDZE, NEUPRAVUJTE JU TEPELNE!!!! VŠETKY BAKTÉRIE A ENZÝMI V NEJ SA ZNIČIA!!!!
Odporúčané recepty z varechy výživového poradcu!