Vajíčka nepochybne patria k obľúbeným potravinám hlavne na raňajky. Rýchlo si ich však viete pripraviť na obed či večeru:
1. Nemiešať s inými zdrojmi bielkovín. Tie sa nachádzajú aj v pečive – preto je fajn práve príloha z ražnej múky. Obsahuje málo lepku /čo je tiež bielkovina/, tým sa vyhnete ťažobe na žalúdku, hlavne ak máte problém s pečeňou, či žlčníkom!
2. Vždy tepelne upraviť! Práve z dôvodu toho, aby sme sa nedopracovali k salmonelóze.
3. Miesto oleja lyžica vody!Aby sa vám vajíčka nelepili na rozohriatu panvicu a chcete ich pripraviť bez tuku, použite lyžicu vody. Bude to fungovať iba vtedy, ak je panvica skutočne rozohriata! Zistíte to tak, že ak kvapnete na panvicu kvapku vody, vytvorí sa z nej malá gulička, ktorá sa rozkotúľa po rozohriatom dne. Vtety pridajte lyžicu vody, roztiahnite ju po panvici a položte vajíčkovú zmes.
Inšpirujte sa skvelými receptami!
1. Vaječná omeleta s mrkvou a púpavovými listami.
Suroviny: 2 vajíčka, mrkva a púpavové listy podľa potreby, cibuľka, korenie, soľ, lyžica sýtenej minerálnej vody
Ak chcete, aby akákoľvek vaša omeleta bola krehučká a nadýchaná je potrebné vajíčka už v úvode poriadne vyšľahať a pridať do nej lyžicu sýtenej minerálky.
Mrkvu najemno nastrúhame, listy púpavy natrháme a pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pažítku a bylinky podľa chuti.
Osolíme a okoreníme, celú zmes poriadne premiešame a vylejeme na rozohriatu panvicu.
Predtým ešte môžete použiť lyžicu vody miesto oleja!
2. Vaječná omeleta s nastrúhaným jablkom.
Suroviny: 2 vajíčka, jablko, štipka soli, lyžica sýtenej minerálnej vody, škorica
V skutku netradičná kombinácia, avšak neoľutujete, ak vyskúšate! Vajíčka opäť poriadne našľaháme, jemne osolíme. Jablko nastrúhame a ochutíme škoricou. Zmes spolu premiešame, na rozohriatej panvici opečieme z oboch strán.
3. Zemiakovo vaječné bochníčky.
Suroviny: 1vajíčko, 1 zemiak uvarený v šupke vo veľkosti vajíčka, soľ, korenie, cesnak, bylinky
Chutný rýchly recept, ktorého výsledok môžete využiť ako prílohu k zeleninovému šalátu, alebo ľubovoľnej zeleninovej polievke. Zemiak uvaríme v šupke, po vychledení nastrúhame. Pridáme vajíčko, ochutíme soľou, korením a pretlačíme strúčik cesnaku. Zo vzniknutej zmesy vytvarujeme dva malinké bochníčky, ktoré buď upečieme v rúre, alebo z oboch strán ako placky na rozohriatej panvici.
4. Zeleninovo vaječné muffiny.
Suroviny: 2 vajíčka, ľubovoľná zelenina, korenie, soľ
Vajíčko opäť poriadne vyšľaháme, pridáme doň ľubovoľnú zeleninu a zmes vlejeme buď do muffin košíčkov alebo formy na muffiny. Vložime do rozohriatej rúry a upečieme.
5. Avokádovo – hubová praženica.
Suroviny: 2 vajíčka, zelená cibuĺka, avokádo, šampióny, soľ, korenie
Vajíčka opäť poriadne vyšľahéme. Cibuĺku a hubu nakrájame a orestujeme na rozohriatej panvici, najskôr na sucho, po 2 minútach podlejeme lyžicou vody. Potom pridáme vajíčka a urobíme praženicu. Avokádo nakrájame na tenučké platky, okoreníme čierným korením, príjemnú chuť mu dodá zopár pistáciových orieškov.
6. Zeleninová polievka so špaldovými haluškami.
Suroviny na polievku: mrkva, zeler,petržlen, karfiol, kapustný list, pór, cibuľa…, soľ, korenie, biobujón
Suroviny na halušky: 1-2 vajíčka, 2 lyžíce špaldovej múky, soľ, korenie, bylinky, ghí maslo podľa potreby
Do hrnca s vriacou vodou vložíme zeleninu, krátko povaríme v biobujóne. Kým sa nám zeleninka varí, v miske zmiešame ražnú múku s vajíčkom, nadrobno nasekanými bylinkami, osolíme a okoreníme. Vyrobíme si akoby haluškové cesto, ktoré natrháme lyžičkou alebo pretlačíme cez sito na halušky do takmer hotovej polievky. Ak vyplávajú napovrch, jedlo je hotové!
7. Ražné palacinky so slivkovou pastou.
Suroviny: 2 vajíčka, soĺ, ražná múka podľa potreby,perlivá minerálna voda, perníkové korenie, škorica, 45 g sušených sliviek
Tento vskutku jedinečný recept si veľmi rýchlo obľúbite, nakoľko sa plnka doň dá pripraviť zakaždým iná! Tentokrát využijeme sušené slivky, môžeme však využiť rôzne druhy mixovaného ovocie, poprípade rôzne slané plnky /vtedy nedávame do cesta perníkové korenie/.
Cesto: Vajíčka našľaháme, pridáme do nich ražnú múku a minerálku podľa potreby, soľ,perníkové korenie, škoricu. Vyrobíme si palacinkové cesto, ktoré dávkujeme na rozohriatu panvicu.
Plnka: Sušené slivky vopred niekoľko hodín namáčame vo vode. Následne ich rozmixujeme a dochutíme troškou škorice. Zmes natrieme na palacinky a zrolujeme. Na palacinky môžeme použiť aj rozpustenú 70% čokoládu.
8. Sezónna krémová polievka s vajíčkom.
Suroviny: 1-2 vajíčka, sezónna zelenina, korenie, soľ, bylinky…
Podľa chuti, možnosti aj vypracovaného plánu si zvoľte zeleninu. Šparlu, kaleráb, karfiol, brokolicu …. čo len chcete, aby ste docielili pestrosť v strave…
Tentokrát sme zvolili kaleráb, ktorý je potrebné uvariť v osolenej vode.
Ešte za horúca zmes rozmixujeme úplne do hladka a ochutíme, hustotu by sme mali docieliť krémovú. Ak je potrebné, môžeme doplniť o cuketu. Konzistencia bude krémovejšia.
Využite bylinky, kvapku octu či citróna, korenie, soľ, biobujón.
Vo vedľajšom hrnci si uvaríme vajíčka – mali by byť na “hniličku” – teda do polomäkka.Môžete však zvoliť aj volské oko.Nasekáme do polievky a zajedáme ražným pečivkom.
9. Vajíčkovo zemiakové guľky na šaláte.
Suroviny: 1-2 vajíčka, 1 zemiak uvarený v šupke, listový šalát, uhorka, červená cibuľa, cuketa, soľ
Omáčka: cuketa a grécke korenie tzatziky…
Zemiak uvaríme v šupke a roztlačíme vydličkou, po vychladení doň vmiešame vajíčka, soľ, korenie, bylinky …. Vytvarujeme guľky, ktoré pomaly opekáme na rozohriatej panvici. Môžeme obaliť v korení a bylinkách. Treba to robiť trpezlivo a panvicou neustále hýbať, ale výsledok stojí za to. Zo zeleniny si pripravíme šalát, na ten guľky potom uložíme.
Z trošky cukety a tzatziky korenia si vymixujeme omáčku, ktorá nám poslúži na famózne dochutenie jedla miesto tatárskej omáčky.
10. Vajíčkovo baklažanové pyré so zemiakom.
Suroviny: 1-2 vajíčka, baklažán, červená paprika, korenie, cibuľa, zemiaky uvarené v šupke
Baklažán rozkrojíme, vydlabeme dužinu. Tú si najemno nakrájame. Čerstvú červenú papriku rozmixujeme, pridáme štipku jablčného octu a korenie podľa chuti. Cibuľku nakrájame na jemno, orestujeme na sucho na rozohriatej panvici, pridáme baklažán. Do horúcej zmesi vmiešame vajíčko a nálev z červenej mixovanej papriky. Ochutíme a hmotu uložíme na baklažonovú lodičku.Zemiak uvarený v šupke roztlačíme dlaňou a spolu s baklažánovou lodičkou uložíme na plech a necháme zapiecť v rúre. Ochutiť môžeme cesnakom a rôznym pestom.
No teda, čo vyskúšate ako prvé???