
Pri zostavovaní tohto vianočného menu sme mysleli najmä na väčšinu tých, ktorí obľubujú tradičné
dobroty na sviatočnom stole. Ako polievku sme zvolili klasickú vianočnú kapustnicu, avšak vzdajte
sa mäsa v polievke, o to viac si doprajete v druhom chode. Vianočný losos a zemiakový šalát bez
majonézy je vhodnou alternatívou na vianočné menu.
Polievka: Vianočná kapustnica (bez mäsa a smotany na tanieri)
Recept: kapustnicu uvaríme presne tak ako v menu č.1 – avšak mäsko si odložíme ….. Hneváte sa? Nemusíte, neskôr sa k nemu dostanete! Aby ste si mohli dopriať tradičnú rybu a zároveň nemiešali bielkoviny, skutočne si komlet kapustnicu môžete vychutnať ako ďalšie jedlo.
Vianočný losos so zeleninovým šalátom – bez majonézy
losos
olivový olej
čierne korenie (mleté)
morská soľ
Na panvici na olivovom oleji orestujeme lososa, ktorého sme predtým potreli morskou soľou
a čiernym korením. Pečieme z oboch strán nie príliš dlho – max. 7 min. Na tanieri môžeme
dochutiť citrónom alebo limetkou.
Zemiakový šalát bez majonézy
• zemiaky varené v šupke
• kapusta biela hlávková
• cibuľa stredne veľká
• soľ
• olivový lej
• jablčný ocot
• korenie čierne mleté
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a narežeme na hranolčeky. Pridáme nadrobno
nakrájanú kapustu, cibuľu a zmiešame so zemiakmi. Šalát okoreníme, osolíme a prípadne osladíme
troškou medu. Necháme odstáť a nakoniec pridáme olivový olej a jablčný ocot. Šalát necháme
v chlade ešte odstáť aspoň hodinu.
Dobrú chuť!