
Ako predchádzať prekysleniu
Krv s hodnotou Ph 7,4 je mierne zásaditá, čiže bázická.
Ako predchádzať prekysleniu:
-predchádzaním stresu
-zvýšením konzumácie zásaditých potravín, ktoré znižujú hladinu kyselín v tele.
K zásaditým potravinám patria všetky druhy zeleniny pre nízky obsah cukru. Taktiež niektoré druhy ovocia, ktoré je treba konzumovať v surovom stave a bez cukru. Z orechov si môžete vybrať mandle v surovom stave a gaštany, zo strukovín napríklad fazuľu a cícer.
-obmedzením jedál, ktoré vedú k prekysleniu.
Patria sem všetky jedlá živočíšneho pôvodu – mäso, údeniny, syry, vajcia, mäkkýše, ale aj niektoré orechy, obilniny a strukoviny, aj keď nie až v takej miere ako živočíšne bielkoviny.
-pitím dostatočného množstva čistej nesýtenej vody
Aké sú následky prekyslenia:
Prekyslením tela a krvi vznikajú mnohé poruchy v organizme.
-následkom zvýšenej spotreby vápnika dochádza k odvápneniu kostí, osteoporóze
-vplyvom narušeného metabolizmu dochádza k artérioskleróze, srdcovocievnym ochoreniam, artritíde, dne ,obličkovým ochoreniam, k tvorbe obličkových kameňov…
-tkanivá majú sklon k zadržiavaniu tekutín a tvoria sa edémy (opuchy).
-vzniká vyššie riziko vzniku rakoviny, lebo napadnuté bunky pravdepodobne rastú rýchlejšie v kyslom prostredí
Medzi kyselinotvorné potraviny patrí:
- bravčové mäso, husacina, kapor, párky, krevety, saláma, paštéty, hydina
- klobása, masť, krvavnička
- mušle, makrela, losos, pstruh, sardinky, šťuka, treska, tuniak
- biele víno, ovocné víno, alkohol, pivo
- čierny čaj, energetické nápoje, káva
- majonézy, dresingy, vajcia, ocot
- tučné syry, syrové výrobky
- mlieko, smotana
- biela múka, biele cestoviny
- arašidy, pistácie, kešu orechy, vlašské orechy
- cukor, cukríky, čokoláda, zákusky
- soľ
- arašidy, hríby, kukurica
- čokoľvek kondenzované alebo nakladané
Prekyslenie a následná demineralizácia organizmu spôsobuje:
- únavu po jedle, ako aj celkovú únavu
- časté svalové kŕče
- nedostatok energie
- ťažké údy
- rôzne bolesti
- psychické ťažkosti: stres, strach, hnev, starosti…
- depresiu, podráždenosť, agresivitu, úzkosť…
- priberanie/chudnutie
- oslabenú imunitu a časté ochorenia
- slabú schopnosť regenerácie
- poruchy pamäti, učenia, roztržitosť
- poruchy prekrvenia – studené končatiny /nedostatok koncentrácie
- lámavé, padajúce vlasy
- krehké nechty,cievy a kosti
Prekyslenie organizmu má za následok množstvo ochorení. Ako príklad môžeme uviesť reumu, dnu, artritídu, obličkové a žlčové kamene, deformáciu chrbtice, ekzémy, zubné kazy, bolesti hlavy, poruchy prekrvenia, hemoroidy a iné. Najvážnejším dôsledkom prekyslenia organizmu je infarkt a mŕtvica.
Acidobázická rovnováha - zásadotvorné a neutrálne potraviny:
- TEKUTINY: bylinkový čaj, zelený čaj, čaje lapacho, čaje z lucerny siatej, čaje z pestreca mariánskeho, minerálka (bez oxidu uhličitého), ovocné a zeleninové šťavy
- OVOCIE: ananás, banán, broskyne, citróny, čerešne, černice, čučoriedky, dule, hrušky, jablká, jahody, maliny, marhule, mirabelky, orechy, pomaranč, ríbezle, šípky, vodový melón
- ZELENINA: , baklažán, brokolica, cesnak, cibuľa, cukina, kukurica, cvikla, zelená fazuľka, fenikel, zelený hrášok, kaleráb, kapusta, karfiol, kel, kôpor, ľadový šalát, mrkva, petržlen, pór, rajčiaky, reďkovka, ružičkový kel, sójové klíčky, špargľa, špenát, zeler, artičoky
- SACHARIDY: pšeno, pohánka, naklíčená pšenica, krupica, ryža (natur), zemiaky, zemiaková polievka, zemiakové knedle, zemiaková voda, šošovica, sója, cícer
-
BIELKOVINY: cmar, jogurt so živou kultúrou, kyslá smotana, acidofilné mlieko, kefír, tvaroh (netučný), hovädzie plátky, husacie prsia, kuracie mäso, morčacie mäso, srnčie stehno
- TUKY: kvasnice, ľanové a sezamové semeno, slnečnicový olej, mandle, lieskové orechy, para orechy, mletý kokos, slnečnicové, tekvicové,