Ako si chrániť pečeň a pankreas?
Pečeň je druhým najväčším orgánom ľudského tela – jej funkcia v organizme je nenahraditeľná - vykonáva viac ako 500 funkcií …..
Keď máme horúčku a chrípku – aspoń na chvíľu zalezieme pod perinu! Ak nám pečeň dáva najavo – že aj ona má už toho dosť – často to nevedomky ignorujeme. Prejavom jej namáhania môže byť aj vysoký cholesterol, priberanie, porucha cukrov v metabolizme, zápal – čiže hepatidída, katastrofálny stav je už cirhóza a nedajbože nádorové ochorenie!!!
Výrazne vplýva práve na rovnováhu matabolizmu – a hoci sa to mnohým nezdá – intenzívne ovplyvňuje metabolizmus tukov a cukrov!!! Je nevyhnutné venovať jej patričnú pozornosť! V ľudskom organizme je nenahraditeľná!!! Spomenieme iba nepatrné množstvo – súvisiacích s pečeňou v rámci zdravia:
- dokáže premienať toxíny, jedy, alcohol, lieky….. na neškodné látky
- rozkladá hemoglobín – staršie červené krvinky na žlčové farbivá… tie sa po nahromadení v žlčníku
zhromažďujú na ďalšie použitie a prebytok sa vylučuje do čreva pomáha tráveniu tukov
- umožňuje vstrebávanie vitamínov
- reguluje výšku glukózy
- reguluje hladinu cholesterolu
- podporuje tvorbu bielkovín – tie pomáhajú transportovať živiny do organizmu, zodpovedajú napríklad za
správnu zrážanlivosť krvi, chránia pred infekciami….
- lieky premieňa na aktívne látky a dopravuje ich práve tam, kde potrebujú liečiť…..
- od jej správnej funkcie závisí skrátka skoro všetko v organizme!!!
Žlčník: nie je životne dôležitý organ, slúži ako nádoba na zadržiavanie žlče . Ak sa v dôsledku choroby vyoperuje – organizmus to zväčša bez problémov zvláda a žlč tak z pečene steká cez žlčovod priamo do čreva. Pečeň reguláciu zvláda – má však o prácu naviac a preto jej treba pomáhať napríklad správnou životosprávou
Ako chrániť pečeň? Ako jej dopriať potrebnú regeneráciu?
1. Pri všetkých poruchách pečene – vylúčiť alcohol, ak jej to chceme v našom organizme uľahčiť a zatiaľ netrpíme jej ochorením – piť príležitostne!
2. Jesť pestrú stravu, hlavne zeleninu a ovocie v surovom stave – obsah vlákniny, minerálov a vitamínov jej prospieva!
3. Pre stavbu pečeňových buniek je dôležitý protein. Uprednostňuje sa ľahko stráviteľný – ideálny je napríklad tvaroh – obsahuje všetky formy aminokyselín. Vhodné sú ryby, chudé mäso, orechy, sója….
4. Prospieva konzumácia kvalitných sacharidov a škrobov – celozrné pečivo, kvalitná ryža… dôkladne žuvať!
5. Tuky a oleje len ľahko stráviteľné – odporúčajú sa kvalitné oleje za studena lisované, ideálne bez tepelnej úpravy…. Pozor na údeniny, sladkosti…. Skrátka skryté tuky
6. Priaznivo a prospešne pôsobia horké látky: šťavel, rukola, žiľahľava, skorocel, bylinky …… čerstvé, sušené I ako čaj. Ideálny je zemežlč.
7. Pri pocite ťažoby a plnosti je vhodná ešte nezrelá papája – pomáha pri metabolizácii – rovnováhe proteinov. Vhodný je aj ananás a horké kvapky.