
Mandľové mlieko = metabolická,acidobázická rovnováha.
Stravovať sa zdravo a prispieť k tomu svojími šikovnými rukami vás bude tešiť a nadchýňať – hlavne ak zistite, že na to potrebujete málo času a energie.
Tento recept na domáce mandľové mlieko vám oživí jedálniček, dodá energiu,vitamíny,minerály a oceníte aj jeho dlhodobý efekt zasýtenia. Má nízky glykemický index a sacharidy vám nenarobia šarapatu, naopak, maximálne bohatý zdroj na bielkoviny. Sú bohatým zdrojom vápnika – mandle ho obsahujú až 250 mg/100g. Dokonca sú zásadotvorné – napomôžu pri udržiavaní acido rovnováhy a odkyslení. A vhodné je pre všetkých – nie len pre vegetariánov.
Mandle môžete použiť lúpané alebo nelúpané – rozdiel je jednak v chuti a samozrejme aj v obsahu výživných látok – viete predsa, že tesne pod šupkou sa ich nachádza najviac. Odporúčam bio kvalitu.
Mandle večer zalejeme vodou tesne nad ich okraj- môžeme vložiť do chladničky. Nabudíme tak enzými a aktivujeme ich – stanú sa lepším slúžobníkom. Ráno ich vsypeme aj s vodou do mixéra a rozmixujeme na kašu. Podľa vlastného uvaženia dolievame vodu. Osobne na 100 g používam dc vody – mám radšej plnejšiu mandľovú chuť. Ak máte dobrý mixér, mandľová zmes sa vymixuje úplne do hladka, ak nie – môžete ju precediť cez gázu a oddeliť tak nezomletú časť od tekutiny.
Mandľové mlieko môžete obohatiť o trochu ovocia, ak ho chcete ovocné a pestrejšie, kakaom alebo troškou javorového sirupu alebo agáve.