
ANTIOXIDANTY! Ako ich definovať a ako im rozumieť?
Sú pomerne často spomínané a sú protikladmi voľných radikálov, ktoré významne poškodzujú organizmus, tým že poškodzujú bunky vo vnútri tela. Podobá sa to párovému súžitiu Antioxidanty si žijú pekne v páre a voľný radikál sa snaží na jedného z tohto páru “nalepiť” Ak sa mu to podarí, tento harmonický vzťah rozbije – ale aj narobí paseku!!!
Tento proces poškodzovania nastáva vtedy, keď voľné radikály prevažujú nad antioxidantmi a vzniká tak oxidačný stres.
Antioxidačná kapacita je schopnosť vašej bunky čeliť útokom voľných radikálov. Útokov je čoraz viac a viac a kapacita sa dá dokonca aj merať. Meráme koľkým útokom bunka dokázala odolať! Odolnosť je vlastne to, že radikál neprenikne dnu cez bunkovú membránu – stenu a nepoškodí ju. Niektorým sa to podarí, niektorým nie. Našou úlohou je pomôcť v bunke vybudovať pevnejší ochranný štít práve životosprávou a životným štýlom.
Voľné radikály:
- podporujú starnutie organizmu ale aj pokožky
- prispievajú k rozvoju civilizačných ochorení
- podporujú vznik mnohých pľúcnych ochorení
- podporujú vznik zápalov a nádorov , narúšajú celkovú imunitu
Voľné radikály však plnia mnoho funkcií ako napr. podpora imunitného systému, keď naše telo bojuje s infekciou. Preto je pre naše telo vhodné keď sú voľné radikály a antioxidanty v rovnováhe.
Ako sa teda v tomto vyznať? Čo je lepšie pre naše celkové zdravie? Platí naozaj pravidlo, čím viac, tým lepšie?
Platí staré známe pravidlo , že nič netreba preháňať , pretože antioxidanty tak ako naše telo chránia, tak vo vyšších množstvách sa správajú ako toxíny a človek sa nimi môže predávkovať. Vzhľadom na životné prostredie …. je však jasné, že viac nám chýbajú ako škodia – preto treba prijímať zeleninu, ovocie, zelené potraviny v dennom jedálničku.
Predávkovanie β- karoténom sa prejavuje žltým sfarbením pokožky, očí a chodidiel. Pri vitamíne A a retinolu je to nevoľnosť a silné bolesti hlavy.
Kde sa voľné radikály nacjádzajú najviac?
Telo si ich jednak vyrába – hlavne u športovcov vznikajú ako odpad dýchania – preto takto zaťažovaní ľudia potrebujú prijímať aj väčšie množstvo antioxidantov, strava, stres ….. všetko má svoj vplyv – ak sa však celý život zanedbávam a zastihne ma ochorenie – nevyrieším to len tým, že od rána do večera sa budem dopovať antioxdantami a čakať zmenu. Práve vtedy sa môže dostaviť spomínané predávkovanie alebo jeho príznaky!
Čo konzumovať? V pravidelných dávkach konzumujte pestrú stravu. Meňte farby zeleniny a ovocia. Jedzte orechy, semiačka….
Čo antioxidačnú kapacitu oslabuje? chlórovaná voda, umelé sladidlá, preháňadlá, lieky, antikoncepcia, stres, fajčenie ….
Napr. také predávkovanie β- karoténom sa prejavuje žltým sfarbením pokožky, očí a chodidiel. Pri vitamíne A a retinolu je to nevoľnosť a silné bolesti hlavy.
Poznáme veľké množstvo antioxidantov a najznámejšie sú rastlinné a to polyfenoly, triesloviny, karotenoidy, niektoré zlúčeniny selénu a zinku a v neposlednom rade vitamíny A,C, E, B2.
Koľko je dosť?
Vitamín A:
0,8mg/ deň – predstavuje pre nás asi 100g marhúľ
Vitamín C:
60mg/ deň pre ženy, a 100mg/ deň muži- predstavuje asi 130g kiwi alebo 150g varenej brokolice
Vitamín E:
120mg / deň – predstavuje asi 100g strukovín
Vitamín B12:
1,3 mg pre ženy / deň, 1,7 mg pre mužov / deň – predstavuje 70g kuracej pečene, alebo 100g šampiónov