
Sladké zemiaky jedzte aj so šupkou , aby ste získali viac beta-karoténu a vlákniny.Pečením alebo grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry,takže sú sladšie a telo z nich môže lepšie
vstrebať beta-karotén.
Patrí medzi najvýživnejšie druhy zeleniny a obsahujú kvalitné sacharidy,70% vody, 18% škrobu a 6% cukru (spolu 24% sacharidov).Ich energetická hodnota je väčšia asi o polovicu než u obyčajných zemiakov .Sladká chuť je vďaka fruktóze, glukóze so sacharózou.
Najchutnejšia je zrejme úprava pečením :
Mierne posolené, plátky veľkých batátových hľúz potreté maslom alebo kyslou smotanou sú skutočnou lahôdkou.
Batátové hranolky – Iba ich ošúpete, nakrájate na hranolky,
premiesime s lyžicou oleja a trochou soli (byliniek) a upečiete na plechu vyloženom papierom na pečenie do zlatista.
Plnené sladké zemiaky – zemiak zabalený v alobale upečiete do mäkka cca 1 hodinu podľa veľkosti,
po vychladnutí opatrne prepolíte, vydlabete a dužinu premiesime s ľubovoľnými ingredienciami
(fazuľa, nastrúhané tofu, bylinky, korenie, …) znovu naplníte zmesou a krátko zapečiete.
Skvele ladí so škoricou – Dokonca aj v slanej úprave ako príloha k pečenému tofu.