
Brokolic a karfiol – cenné poklady zdravia.Ako ich pripraviť, aby ste o tie vzácnosti na tanieri neprišli?
BROKOLICA:
Jedna 150g dávka brokolice obsahuje toľko vitamínu C ako dva pomaranče. Obsahuje tiež potrebnú dennú dávku vitamínu K. Bohatá je na vit. A, kyselinu listovú, vlákninu, mangán, vápnik, železo, vit. B…
Pozrite si ju zblízka – brokolica je vlastne kytica kvetných púčikov na stonkách! Ten, kto ju dostane miesto kvetín k sviatku by to mal naozaj oceniť! Veď je jasné, že mu tak želáte veľa zdravia :-)))
Len ju nenechajte rozkvitnúť – vtedy zhorkne a do kuchyne je vtedy nevhodná!
Využiť ju viete do všetkého – mixovaných nápojov, polievok, šalátov, hlavných jedál…
KARFIOL:
Je síce trochu chudobnejší na vitamíny oproti brokolici – avšak obľúbený je veľmi – hlavne ako mozoček alebo vyprážaný. Je to škoda, pretože pokiaľ sa poriadne rozvarí a zvyšok sa znehodnotí v tuku – o vitamínovej bombe hovoriť naozaj nemôžeme. Chutí ale výborne – však?
Brokolicu, karfiol ale aj kapustové zeleniny sa nikdy nesmú rozvariť. Stratia tak svoju rozmanitosť a účinnosť vitamínov.
OBE ZELENINY SÚ ZDROJOM LÁTOK, KTORÉ AKTIVUJÚ DETOXIKAČNÉ ENZÝMY V PEČENI A SÚ ÚČINNÉ VOČI VIACERÝM DRUHOM RAKOVINY!!! TIEŽ OBSAHUJÚ SULFORAFAN A TEN JE PERFEKTNÝ PROTI BAKTÉRII HELICOBACTER PYROLI….