Bylinky

Sú čarovnými prísadami do našich jedál. Dokážu robiť zázraky, keď z nudného pokrmu zrazu vyrobia senzačnú pochúťku. Krásne oživia jeho chuť a dodajú mu aj prívetivú arómu, ktorá podráždi aj naše čuchové bunky.

Čerstvé bylinky môžeme kúpiť na trhoch, predávajú sa vo zväzkoch, alebo v črepníkoch. Pokiaľ ich zo zväzkov nepoužijeme hneď dáme ich holé stonky do studenej vody. Ak ich potrebujem skladovať dlhšie, uložíme ich v miktroténovom sáčku do chladničky, alebo ich dáme zamraziť.

Bylinky v črepníkoch udržujeme vlhké a môžeme ich raz za 14 dní pohnojiť. Poprípade, ak ich pestujeme dlhší čas, presadíme ich do väčšej nádoby.

Sušené bylinky najlepšie vydržia v dobre uzavretých dózach z plastu alebo tmavého skla.

Medovka – má sviežu citrónovú vôňu, môže sa využiť všade tam, kde sa používa citrón alebo citrónová kôra (nápoje, krémy, šaláty..) Ukľudňuje, zlepšuje trávenie, znižuje krvný tlak a dokáže utíšiť migrénu.

Tymián – chutí nahorkle a trošku štipľavo. Používa sa do mletého mäsa, k syrovým jedlám, do omáčok a k zelenine. Zmierňuje zápaly, pomáha pri bronchitíde, má dezinfekčné účinky.
Šalvia – má korenistú trošku nahorklú chuť. Využitie v kuchyni nájde pri jedlách z rýb, v omáčkach a pomazánkach. Dokáže zmierňovať potenie, má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, napomáha žlčníku a pečeni.
Pažítka – chuť ostrejšia, podobná cibuli. Využíva sa v polievkach, pomazánkach, omáčkach. Požíva sa čerstvá, lebo varením stráca chuť a vitamíny. Výborne sa hodí k hríbom.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a karoténu. Podporuje chuť do jedla a trávenie. Znižuje krvný tlak.

Rozmarín – vôňou pripomína kadidlo, chuť má mierne živicovú. Hodí sa do polievok, šalátov, k zelenine, rybám a jahňacine. Varí sa spolu s jedlom a dávkuje sa kvôli svojej prenikavej aróme veľmi úsporne.
Povzbudzuje krvný obeh, činnosť pečene, má antibakteriálne vlastnosti.

Majoránka – mierne nahorklá chuť. Využitie nájde v paštétach, pri zabíjačkách, v jedlách z diviny a samozrejme v zmesiach liečivých čajov. Varíme ju priamo s jedlom.
Podporuje trávenie, vhodne pôsobí proti neurózam a nadúvaniu.

Petržlenová vňať – chuť a vôňa korenistá. Môže byť pridávaná takmer do všetkých pokrmov studenej a teplej kuchyne. Používame ju čerstvú i sušenú. Dá sa o nej povedať, že je zásobárňou vitamínov a minerálov. Pomáha pri problémoch s močovými kameňmi a menštruáciou, zvyšuje činnosť ľadvín.

Mäta – príchuť a vôňa mentolu. Pridáva sa čerstvá i sušená k mäsu, rybám, do omáčok a pri pečení do krémov. Využitie nájde aj pri mixovaných nápojoch.
Ovplyvňuje vylučovanie žlče, pôsobí proti žalúdočným neurózam a ovplyvňuje nadúvanie.
Estragón – mierne korenistá, natrpklá chuť. Prísada vinných a bylinkových octov, hodí sa do omáčok, majonéz a plniek k mäsu. Povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie a je močopudný.

Žerucha – štipľavá chuť, pripomínajúca chreň. Vynikajúce na chlieb s maslom, do pomazánok, zemiakového šalátu, využitie nájde aj pri príprave mäsa na ražni. Používať by sa mala surová.
Pomáha proti únave, znižuje horúčku a povzbudzuje látkovú výmenu.

Kôpor – veľmi osobitá a výrazná chuť aj vôňa. Využíva do šalátov, polievok, pri zaváraní uhoriek a nakladanej zeleniny, je vynikajúcou prísadou k rybám, plodom mora a smotanovým omáčkam. Podporuje chuť do jedla a má ukľudňujúce účinky.

Bazalka – výrazne pripomína klinčeky. Používame ju k príprave jedál z rýb a hydiny, k mäkkým syrom, hubám a cestovinám. Pridáva sa len do hotových pokrmov. Prečisťuje organizmus, stimuluje odbúravanie tukov a ukľudňuje.

Trebuľka – sladko korenistá chuť a vôňa. Použitie nájde všade tam, kde petržlenová vňať. Zjemňuje bylinkové polievky, je chutný v dusenej zelenine. Pridávame ho do jedál z vajec, hydiny a teľacieho mäsa. Pridáva sa do hotových jedál alebo tesne pred ich dovarením.

TIPY:
Bylinky pred zmrazením umyjeme a usušíme papierovou servítkou. Potom vložíme do mikroténového sáčku, alebo nasekáme a po dávkach zmrazíme v nádobke na výrobu kociek ľadu.
Bylinky najrýchlejšie usušíme v mikrovlnke alebo sušičke. Lístky otrháme a v tenkej vrstve položíme na čistý papier. Sušíme pri najvyššom stupni asi minútu. Potom lístky obrátime a sušíme ešte asi jeden a pol minúty.
Ideálne pre pestovanie byliniek v kvetináči je slnečné miesto- pažítka, žerucha a mäta znesú aj polotieň.
Semená podľa druhu vysievame na jar alebo v jeseni do hĺbky max. 3 cm. Zemina nesmie byť ani príliš suchá, ani príliš mokrá (suchú zeminu dobre znáša iba medovka, tymián a rozmarín).

pestrec

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky       Jeho účinky: znižuje cholesterol detoxikuje a posilňuje pečeň obsahuje silymarín podporuje obnovu pečeňových buniek zlepšuje trávenie chráni pečeň pred škodlivými účinkami farmaceutických liekov cirhóza, hepatitída napravuje sliznicu maternice, endometrióza chráni žily a cievy – jeho účinná látka silymarín chráni pečeň, má regeneračné a antioxidačné účinky – veľkým prínosom pestreca je obsah nenasýtených…

Details

Gurmar

Gurmar Je to tropická rastlina južnej Indie a juhovýchodnej Ázie. Listy sa v ajurvédskej medicíne používajú už viac ako 2000 rokov predovšetkým v liečbe cukrovky, tiež ako ako krv čistiaci, protiparazitický, močopudný , horúčku znižujúci a srdcovú činnosť podporujúci prostriedok. Žutie listov vyvoláva dočasnú stratu citlivosti na sladkú chuť. Okrem toho sa často podávala aj pri ďalších ochoreniach: vredovej chorobe…

Details

Korenená limonáda proti bolesti v krku

Korenená limonáda proti bolesti v krku klinček k600 ml vody, 2 klinčeky, 2 guľôčky nového korenia, kúsok celej škorice, šťava z celého citróna, med. Dáme variť vodu a korenie do hrnca, prikryjeme a 10 minút pomaly varíme ( nie klokotať ) . Po uvarení scedíme, pridáme lyžicu medu a šťavu z celého citróna. Pijeme čo…

Details
kôpor

Kôpor

Kôpor Kôpor sa používa najčastejšie ako korenie do jedál. Použiť ho môžete na dochutenie polievky, mäsa, omáčky, nátierky, zaváranín, slaných koláčov alebo prívarkov. Kôpor je najlepšie používať čerstvý, ak však túto možnosť nemáte, tak Vám postačí aj sušený alebo čerstvý uchovaný v mrazničke (keď ho budete potrebovať tak ho vyberiete z mrazničky a použijete ako čerstvý Kôpor obsahuje…

Details
liečivé bylinky a korenie-radka

Bylinky a zdravie

Rozmarín Ako liek pôsobí v mastiach a v inhalačných roztokoch. V ľudovom liečiteľstve ho považovali za stimulátor krvného obehu, používal sa pri liečbe astmy, bolestiach hlavy alebo nervového vypätia. V kuchyni sa ním ochucujú napríklad pečené mäsá. Saturejka Ako liek pôsobí proti preháňaniu a nadúvaniu. Ako príchuť sa používa do šalátov. Je vhodná k rybám. Mäta pieporná…

Details
palina

Palina

PALINA A JEJ UČINKY Podporujú imunitu Antibiotické účinky – zmierňuje horúčku a tlmí bolesť Antiseptické účinky – proti bakteriálne, antivírusové účinky a proti parazitom Proti rakovinové účinky Chránia telo a bunky pred pôsobením voľných radikálov Udržiava zdravé srdce Podporuje trávenie Vhodná pri Crohnovej chorobe Pomáha pri otrave potravinami Upokojuje žalúdok Podporuje funkciu pečene – pri žltačke Podporuje funkciu…

Details
spenatove pesto3

Bazalkové alebo špenátové pesto

Bazalkové alebo špenátové pesto Lístky bazalky otrháme, hrubšie stonky odstránime, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať. Prípadne odstredíme, alebo osušíme kuchynskou utierkou.Syr nastrúhame, cesnak ošúpeme a rozpučíme, alebo nakrájame. Píniové jadierka opražíme na troche oleja a necháme vychladnúť.Všetko okrem oleja šupneme do kuchynského drviča (ponorný mixér) a za postupného prilievania oleja rozmixujeme na…

Details
cesnak_divoky

Medvedí cesnak – očisťujúce smoothie,lahodné pesto,ozdravná tinktúra!

Rastie iba dva mesiace v roku  – o to viac sa na túto sezónu tešia bylinkári,gurmáni a samozrejme tí, ktorí účinky medvedieho cesnaku poznajú. Zbierať ho treba pred rozkvetom. Doslova dávka antibakteriálnych účinkov, ochranných látok podporujúcich posilnenie imunity a takmer okamžitú úľavu pri mnohých ochoreniach ho predurčili k tomu, že môžete mať svojho “lekára” priamo…

Details
šípky

Šípky

Šípky – obsahujú obrovské množstvo vitamínu C – obsahujú tiež takmer všetky vitamíny skupiny B, vitamín A, karotén, vápnik, železo, lecitín, a flavonoidy. – vyznačujú sa silnými antioxidačnými účinkami a okrem vynikajúcim účinkom pri liečbe chrípky a prechladnutia sú potvrdené tiež ich účinky proti ateroskleróze, či pri zápaloch v tele, zlej zrážanlivosti krvi, ale i…

Details
korenie ,bylinky

Korenie – bylinky

Bazalka – stimuluje nervový systém a tým aj mentálne funkcie. Jej esencia sa používa proti bolesti hrdla, migrénam a zažívacím ťažkostiam. Užíva sa v malých dávkach a zriedená. Bergamot – má antiseptické vlastnosti, upokojujúce účinky na nervový systém a pôsobí antidepresívne. Estragón – povzbudzuje chuť k jedlu. Fenikel – podporuje zažívanie., Pôsobí proti nadúvaniu a…

Details