
Chia semiačka – ak ste po nich ešte nesiahli, čím skôr to urobte!
Sú nesmierným zdrojom bielkovín, kvalitných sacharidov a vlákniny. Silným, ba priam zázračným antioxidantom. Pri chudnutí poslúži hlavne ako perfektný zahusťovač a zdroj energie, dodáva jedlám aj nápojom iný rozmer a nadlho zasýti. Pripraviť z nich si môžete zdravý diétny nápoj, alebo ho môžete pridávať do smoothie…..
Chia gél – ako iontový nápoj:
1 diel semienok chia + 10 až 12 dielov neperlivej vody ( hustotu gélu riadime podľa použitého množstva vody )
Semienka chia zmiešame s vodou a necháme 20 – 30 minút odpočinúť . Medzitým je niekoľkokrát premiešame . Chia na seba začnú viazať vodu , okolo každého semienka sa vytvorí jemná vrstva gélu a pomocou tohto gélu sa všetky semienka spoja a vytvoria kompaktný gél . Takto vytvorený gél môžeme pridávať po lyžiciach do akéhokoľvek pokrmu alebo nápoja ( chia nemajú žiadnu chuť a teda sa hodí do akéhokoľvek nápoja / pokrmu ) . Gél z chia môžeme skladovať v chladničke po dobu 2 týždňov a mať tak chia gél vždy ihneď pripravený k použitiu . Chia gél obsahuje rastlinné proteíny , sacharidy , zdravé tuky ( cca 13 % omega – 3 ) , vlákninu , vápnik , železo , antioxidanty a rad ďalších zdraviu prospešných živín . Chia gél napomáha udržiavať telo lepšie hydratované , mierne a ľahko zasýti a dodá zdravú nutričnú energiu .
Ako používať chia gél ?
do vody : 2-3 lyžice gélu na 3 dcl vody – premiešame a ihneď máme pripravenú vodu s šalvie ( môžeme popíjať počas dňa , aj pred športom , počas i po ňom )
Chia – ako súčasť protínových nápojov:
ako súčasť proteínových kokteilov – chia pomáhajú tráviť bielkoviny ( stačí pridať 1-2 lyžice gélu do pohára s proteínom / gainerom )
Chia – ako puding:
Chia gél môžeme konzumovať aj tak samotný ako kašu či puding ( prípadne dochutíme napr ovocím , medom , nektárom z agáve / javorovým sirupom , škoricou , muškátovým orieškom … )
Recept na chutný sviatočný puding: Na drobno nasekaný pomaranč, jablko ochutíme škoricou, kardamonom, môžeme použiť aj niektorý z jedlých aromaolejov TERRA, zahustíme chia semiačkami a necháme postáť. Pred použitím ochutíme granátovým jablkom…
Využiť tento dar prírody môžeme aj na zahustenie omáčok, nepečených pokrmov a kaší, ja ho využívam aj ako súčasť nepečených korpusov s inými semiačkami….
PREČO ZARADIŤ CHIA DO JEDÁLNIČKA?
1. Zvyšuje perialistiku čriev – postarajú sa o to, aby steny čriev neostávali zanesené, zvýšuje sa tak funkcia tráviaceho systému!
2. Napravuje metabolizmus tukov – vhodný je pre všetkých, ktorý potrebujú dostať telo do rovnováhy.
3. Znižujú vysoký krvný tlak.
4.Má antiseptické účinky …….