
Dna – ako s týmto ochorení žiť? Ako schudnúť
Dna je veľmi nepríjemné ochorenie – artritída /zápalové ochorenie kĺbov/ Známe je aj pod názvom podagra alebo pakostnica. Spôsobuje bolesť kĺbov, opuchy, začervenanie …. Väčšinou toto ochorenie postihuje mužov vo veku 40-50 rokov, ani dámy však nie sú výnimkou … spôsobuje ho ukladanie kyseliny močovej v kĺboch a tkanivách.Ľudia, ktorým dna robí ukrutné bolesti a znepríjemňuje život, nemajú dostatok enzýmov, ktoré dokážu kyselinu močovú rozpúšťať. Kyselina je konečným produktom metabolizmu purínov. Sú to látky, ktoré sa vo väčšom nachádzajú v niektorých potravinách /strukovinách,ančovičkách,podloch mora …./ tiež môže byť spôsobované konzumáciou alkoholu …
Endogénne puríny: vznikajú pri odbúravaní vlastných telových buniek v procese rastu, obnovy a starnutia človeka
Exogénne puríny: vznikajú pri odbúravaní nukleových kyselín z potravy
Kyselina močová sa v našom tele nachádza aj za normálnych okolností, stáva sa nebezpečnou vtedy, ak sa jej hladina zvýši. Vzniká metabilizmom nukleových kyselín. Ako vedľajší produkt mimo nej vznikajú puríny.
Najčastejšie postihuje dna jediný kĺb – pomerne často palec na nohe. Prejavuje sa to jeho začervenaním a bolesťou. Vyskytuje sa ale aj na kotníkoch, kolenách, zápästí, ostatných prstoch.
Príčina nie je doposiaľ presne definovaná – svoju rolu však zohráva dedičná predispozícia, nadmerná konzumácia jedla a alkoholu – v minulosti bolo toto ochorenie nazývané “chorobou bohatých” alebo “choroba z jedla”. Spôsobuje ho aj stres, niekedy je prejavom pooperačného stavu a aj zlej životosprávy.
Záchvaty bolestí sú sprevádzané opuchom kĺbu, jeho začervenaním a horúčkou. Môže sa objaviť po nadmernej fyzickej aktivite, po konzumácií väčšieho množstva mäsa a alkoholu. Skrátka záchvat ako reakcia na zvýšenie zakyslenie organizmu. V pokročilom štádiu sa vytvárajú tkz. tofy – zlúčeniny alebo kryštalické usadeniny kyseliny močovej. Tie sa prejavujú veľkými “buľami” na kĺboch, ale aj tvorbou ľadvinových kameňov!
O predpoklade dny vás môžu presvedčiť aj krvné testy, kedy sú hadiny kyseliny močovej vysoké a prejavy v podobe bolestivých kĺbov môžu odznieť neskôr. Zväčša sa vtedy predpisujú liečivá schopné kyseliny rozpúšťať a tak sa zabráni tvorbe kryštálikov. Či je to však riešenie?
Ako sa stravovať pri dne? Ktoré sú vhodné a ktoré nevhodné potraviny?
1. vyhýbať sa potravinám so zvýšeným obsahom purínov /pozri tabuľku/ – zelené sa odporúča najviac…
2. zvýšiť príjem tekutín – ideálna je čistá alebo kojenecká voda
3. znížiť príjem kyselinotvorných potravín
4. udržiavať acidobázickú rovnováhu pitím zelených potravín – napr. mladým jačmeňom
5. vyhýbať sa nápojom so zvýšeným obsahom kofeínu /vrátane čajov, ktoré kofeín obsahujú, tiež doplnkov výživy/
6. vyhýbať sa drastickým diétam – veľmi dôležité je zavádzať zmeny pod kontrolou a po poradenstve, pretože náhla zmena stravy môže v počiatkoch spôsobiť zvýšené hladiny kyseliny močovej
7. nekonzumovať acylpyrin – zvyšuje tvorbu kyseliny močovej /často po ňom siahajú športovci v snahe utĺmiť “svalovku”
8. záchvaty dny môže spôsobiť aj nedostatok niektorých živín – napr. deficit vit. B5 a E
9. pri záchvate zvýšiť konzumáciu čerstvých čerešní a jahôd alebo piť šťavy z nich, zvýšiť konzumáciu lecitínu a omega3
10. pravidelne detoxikovať organizmus /napr. CO2 kúpeľom…./, konkrétne nastaveným jedálničkom
11. varením sa obsah purínov strave znižuje, preto je vhodnejšie tepelne upravená strava – strukoviny je nutné variť špeciálne a poriadne, tiež nie je vhodná pečená a vyprážaná strava
12. vhodné sú šťavy s diuretickým, čiže močopudným účinkom … napr. zeler, melón…
Ochorenie dna prináša aj druhotné problémy, zníženú pohyblivosť, bolesť a tým pádom výrazne obmedzuje človeka v pohybe a spomaľuje metabolické pochody. Ide vlastne aj o prekyslenie organizmu. Netreba podceňovať už ani najmenšie podozrenia. Dbať o obličky a nezaťažovať ich hlavne nadmerným množstvom prijímaných bielkovín! Toto riziko býva hlavne u silových športovcov! V snahe naberať svalovú hmotu konzumujú bielkovín oveľa viac a tým pádom aj záťaž na obličky je enormne vysoká! Keďže sú radené medzi orgány produkujúce aj hormóny, akýkoľvek výkyv hormonálnej sústavy môže byť do budúcna spúšťačom utrpenia v podobe dny!
Ako sa stravovať pri dne, aká diéta je vhodná?
Dna je nepríjemné ochorenie, ktoré vzniká poruchou látkovej výmeny kyseliny močovej. Kryštáliky tejto kyseliny sa ukladajú v kĺboch a obličkách a spôsobujú akútnu bolesť. Základom liečby pri dne je diéta.
Čo jesť a čomu sa radšej vyhnúť pri dne.
Kyselina močová je vedľajší produkt rozkladu niektorých potravín, takže dna úzko súvisí so stravovaním a prejedaním. Na jej vzniku sa však môžu podieľať aj ďalšie faktory – niektoré lieky, stres, operácie alebo poranenie kĺbu, infekcia, časté röntgenovania určitého kĺbu pri inej chorobe.
Vyhnite sa potravinám s vysokým obsahom purínov, pretože z nich sa tvorí kyselina močová. Patria medzi ne hlavne mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao, čokoláda, špenát, chren, cesnak i pivo. Najviac sa vyhýbame potravinám s vysokým obsahom nukleoproteínov – vnútornosti, sardinky, sardely, mäsové extrakty, mäsové polievky a omáčky. Obmedzujte potraviny so zvýšeným obsahom nukleoproteínov – červená mäso, strukoviny, morské ryby, úhor, homár, sladkovodné ryby. Nekonzumujte alkohol, vrátane piva, červeného vína a tiež soľ. Uvedená jedlá môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej a tak prispieť k akútnemu záchvatu dny. A tiež musíme pripomenúť niektoré lieky ako diuretiká, ktoré sú často používané na kontrolu vysokého tlaku krvi alebo lieky k znižovaniu opuchov -tiež môžu spôsobiť akútny záchvat dny. A ďalej stres, infekcie, trauma a iné.
Naopak odporúčame pitie veľkého množstva vody. Alkalické minerálky majú prednosť, pretože napomáhajú alkalizácii moču, a tým k udržaniu inak zle rozpustnej kyseliny močovej v roztoku, takže sa predíde tvorbe močových konkrementov (kameňov). Nezabúdajte na pravidelnú pohybovú aktivitu.
Konzumovať môžete
Hnedá ryža, kukurica, varené kapusta alebo kel, zeler, mrkva, pečené sladké zemiaky, cibuľa, datle, čerstvá dužina z kokosu, avokáda, med, hrozienka, kyslomliečne výrobky, (jogurt, tvarohový farmársky syr, kyslá smotana), čerstvé gaštany / mandle (nie varené), banány, hrušky, jahody, čerešne, pomaranče, kivi, grepy, sójová omáčka, (pridaná k ochuteniu ryže) čerstvé nesladené ovocné džúsy (chladené alebo mrazené – nie z brusníc) a pečené zemiaky (nie biele zemiaky ).
Na pečené zemiaky je vhodné používať kyslú smotanu. Zaraďujte niektoré z týchto jedál do svojho každodenného jedálnička. Keď máte záchvat dny potom by ste mali pravidelne využívať vyššie uvedené potraviny. Hnedá ryža, čerstvé mandle a kukurica poskytujú všetky bielkoviny a aminokyseliny, ktoré sú tiež v mäse, ale bez purínov.
• ovocné šťavy, ovocné čaje, minerálky s nízkym obsahom minerálov
• rastlinné tuky a oleje
• mlieko a mliečne výrobky (nízkotučné syry, jogurty, tvaroh)
• zelenina a ovocie (vhodné sú najmä čerešne, jahody, čučoriedky a iné „bobule“, ananás, banány, mandarínky, pomaranče, listová zelenina, paradajky)
• biele i tmavé pečivo
• zemiaky, cestoviny, cereálie, múčne jedlá
• korenie: petržlenová vňať, kôpor, pažítka, rasca, majoránka
• Vypitie dvoch až troch litrov tekutín by malo byť samozrejmosťou. Príjem tekutín totiž podporuje vylučovanie kyseliny močovej.
Konzumovať by ste nemali
• Alkoholické nápoje sú nevhodné, najmä destiláty.
• Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahom purínov (prípadne oxalátov) sú – vnútornosti: týmus, pečeň, obličky, mozoček, pľúca, slezina, kostná dreň, krv, pečeňové paštéty, jaternice, jaternicové polievky, mäsové koncentráty, zverina a výrobky z nej, Koreniace zmesi a koncentráty: Maggi, sójová omáčka, mäsové kocky,
• Mäso a mäsové výrobky: nakladané mäso, údeniny, mäso mladých zvierat (teľacie, jahňacie, kuracie)
• Ryby a rybie výrobky: sardelová pasta, očká, olejovky, šproty, rybie konzervy, nakladané ryby,
• Ostatné: obilniny a celozrnné výrobky, strukoviny, droždie, čokoláda, kakaový prášok špenát, rebarbora, červená repa, figy.
• V bežnej strave je potrebné vyberať tie potraviny, ktorých obsah purínov je nízky.
• silné kakao, silný čaj
• živočíšne tuky, živočíšne bielkoviny
• morské ryby, rybie konzervy, mušle
• mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, divina
• plesňové a tučné syry, údené syry
• špenát, kapusta, chren, cesnak
• hrach, šošovica
• čokoláda, marcipán
• ostré korenie, horčica, sójová omáčka
• alkohol (viacstupňové pivá, ťažké vína, destiláty)
Dna a potraviny vhodné len v obmedzenom množstve:
• káva, slabý čierny čaj, minerálky s vyšším obsahom minerálov
• maslo, vajíčka
• chudé hovädzie mäso, hydina, varená šunka, tofu
• sladkovodné ryby, tuniak, losos
• karfiol, huby, fazuľa, ryža
• slabé pivo, ľahké víno
Dna bola v minulosti panskou chorobou, lebo ju mávala šľachta, ktorá sa prejedala mäsom a nalievala alkoholom. Aj štíhli ľudia môžu mať dnu, no obézni na ňu trpia oveľa častejšie. Znížením hmotnosti a znížením príjmu alkoholu dosiahnete nielen zníženie hladiny kyseliny močovej v krvi ale aj zníženie cholesterolu. Nikdy sa však nepokúšajte schudnúť rýchlymi diétami alebo tak, že budete hladovať. Vtedy sa zvyšuje hladina kyseliny močovej v krvi a aj bolesti kĺbov sa objavujú častejšie.
Základom diéty je teda striedmosť v jedle i pití!