Aj vy z času na čas oprášite tradičné recepty starých mám? Nedáme dopustiť na slovenskú kuchyňu a hoci vieme, že niektoré jedlá nespĺňajú kritéria zdravej stravy, radi si doprajeme haluškym šuľance, jedlá z kyslej kapusty …… Mnohým už chýbajú šikovné babičkine ruky i pohladenie, málokto vie napodobniť lahodné bryndzové pirohy alebo pečené buchty! Darmo – babičky ich varili aj s nekonečnou láskou k nám, ale aj z kvalitnejších surovín. Nie raz sme počuli, že maslo už nie je také , aké bolo kedysi… čo je to za kvások a podobne. Stáva sa vám to? Asi áno. No i tak si môžeme pochutnať na dobrom jedle, tak ako keď sme boli deťmi.
Tie najlepšie recepty z bryndze Tejto skvelej a tradičnej lahôdke sa absolútne nevyhýbajte ani počas redukčných plánov, ozdravných programov. Každý fermentovaný produkt je obrovským prínosom pre organizmus. Staré mamy by boli úžasné výživové poradkyne. Nemyslíte? Aj preto sme siahli na tradičné slovenské recepty, kde blahodárny potenciál slovenských mliečnych produktov vyniká! Vychytané recepty starých mám z…
Details
Recepty starých mám na prechladnutie Kurací vývar Horúci vývar možno nie je vedecky podloženým liekom proti nachladnutiu, ale z nejakého dôvodu pomáha. Teda ten domáci. Silný a horúci vývar telo prehreje a dodá mu silu. A tu v boji s vírusmi či baktériami potrebuje. Mimochodom, asi pred desiatimi rokmi sa uskutočnila dokonca vedecká štúdia, ktorá…
Details
Ľahký recept na lahodnú pečienku Ako pripraviť kuraciu pečienku rozplývajúcu sa na jazyku? Potrebujeme kvalitný olivový olej na tepelnú úpravu alebo ghí maslo, čerstvú zelenú cibuľku a pečeň. Ak máte chuť okúsiť ju trochu netredične – nechajte ju cez noc postáť v jablčnej šťave alebo mušte – aróma achuť jablka ňou presiaknu. Na rozohriatu panvicu…
Details
Bryndzové pirohy, recepty starej mamy Potrebujeme: 600g zemiakov, 350g hrubej múky, 1 vajce, 300g bryndze, kyslú smotanu, slaninu. Zemiaky sa uvaria v šupke a ešte teplé sa ošúpu a asi tri štvrtiny z nich sa pretlačia do cesta, zvyšok necháme na plnku. Pretlačené zemiaky zmiešame s múkou, vajciami a soľou a vypracujeme na cesto, vznikne…
Details
Smotanový posúch Keď som sa o posúchy pokúšala sama – boli akési kamenné – teraz viem, že vláčnosť posúchu babina docielila pridávaním smotany: Potrebujeme :400g polohrubej múky, pol droždia, 150 až 200 ml oleja, 1ČL kryštálového cukru, soľ, 450 – 500 ml polotučného teplého mlieka, 1 kyslú smotanu, 1 vajce, čerstý kôpor alebo pažítku, vňate…
Details
Zemiakové placky – obľúbené a dobré jedlo: Potrebujeme: 10 väčších zemiakov, polohrubú múku, cesnak, vajce, bryndzu, slaninu,majoránku, soľ. Zemiaky (asi 7) rozmixujeme v mixéri s vodou na kašu, pridáme múku, soľ, majoránku,a vymiešame na cesto na placky. Cesto na placky naberáme naberačkou a dávame na na pomastenú panvicu a opekáme z oboch strán.Zvyšné zemiaky uvaríme,…
Details