
Cibuľa
Účinné látky
Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E. Cibuľa má málo kalórií, žiaden cholesterol, tuk ani sodík. Naopak je zdrojom vitamínu B6, draslíku, železa, selénu, zinku a antioxidantov.
Význam pre zdravie
Allicín zmenšuje riziko aterosklerózy a trombózy a posilňuje imunitný systém. Éterické oleje brzdia zápalové procesy a uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky. V súčinnosti so zinkom a vitamínom C z cibule pôsobia sulfity ako prirodzený ochranný štít proti infekciám každého druhu. Švajčiarski výskumníci zistili, že je výbornou prevenciou proti osteoporóze.
Zaujímavosť
V Egypte bola cibuľa predmetom uctievania. Nesmela chýbať na žiadnej hostine, či obetnom oltári. Symbolizovala večnosť, a preto bola spolu s ďalšími predmetmi ukladaná do hrobky faraóna. Nikdy nekončiaci život predstavovala jej štruktúra-kruh v rámci kruhu. Kresby znázorňujúce cibuľu sa objavujú na vnútorných stenách pyramíd i v hrobkách. Cibuľa sa používala aj pri mumifikácii tiel. V múmiách môžme nájsť zvyšky cibule v oblasti panvy, hrudníka, na ušiach, či v očných jamkách. Rozkvitnuté cibule sa pokladali na hruď, ku chodidlám a pozdĺž celých nôh. Napríklad aj Ramzes IV, ktorý zomrel v roku 1160 p.n.l., mal očné jamky vyplnené cibuľou.
Cibuľový sirup
Nakrájame 3 cibule na kolieska. Postupne je vrstvíme do nádoby a presypávame cukrom (najlepšie trstinovým ). Nakoniec prikryjeme a necháme odstáť. Za niekoľko hodín pustí cibuľa šťavu, ktorú zlejeme do pohára. Sirup podávame pri kašli niekoľkokrát denne po lyžičkách.
Cibuľový čaj cibule
Do 200 ml vriacej vody dáme na 5 minút variť 2 nadrobno nakrájané cibule. Necháme 10 minút vylúhovať, scedíme a osladíme medom. Pijeme niekoľkokrát denne.