
Cholesterol vnímame ako hrozbu! Pozrite sa naňho do hĺbky a vyvarujte sa najčastejším omylom v súvislosti s cholesterolom!
Čo urobíte ako prvé, keď zistíte, že hodnoty cholesterolu vo vašej krvi sú vyššie?
Väčšina ľudí sa preľakne a snaží sa urýchlene upraviť stravu. Ako je to s vami?
Áno vyššie hodnoty cholesterolu signalizujú, aby sme upriamili pozornosť na svoje srdiečko a cievny systém, treba sa však na to pozrieť do hĺbky. Každý náš klient má rozhádzaný metabolizmus tukov a cholestrerol. Vždy sa akosi viac prihliada na ten zlý označovaný ako LDL, pozornosť menej upriamujeme na ten dobrý HDL a možno nám akosi ujde, že väčšinou ho máme nedostatok. Či už je niečoho príliš málo alebo veľa – znamená to nerovnováhu.
Pozrime sa na to pekne poporiadku:
Cholesterol ako taký patrí do skupiny lipidov /ako oleje a tuky/. Pre náš metabolizmus sú lipidy nevyhnutné, presne tak ako aj bielkoviny a sacharidy. Je nevyhnutnou zložkou buniek, zohráva nemalú úlohu pri tvorbe a činnosti hormónov a tiež buniek mozgu a nervového systému…. Časť cholesterolu príjmame zo stravy a podstatná časť sa “vyrába” v pečeni. Svojím spôsobom tak či tak na tento proces vplýva zloženie stravy, ale aj iné faktory – stres, lieky, ……
Vysoký podiel cholesterolu v krvi značne zaťažuje srdiečko a cievny systém, je život ohrozujúcim faktorom.
Parameter LDL – “zlý” cholesterol:
- je ten, ktorý nás neraz vyplaší …. “rozmiestňuje a rozplavuje” tuk po tele,je hustý a lepkavý, prilne na steny ciev a tepien – zužuje ich – dochádza k ateroskleróze. Krv sa viac zráža – hrozí vytváranie zrazením – teda trombusov a pri upchatí cievy alebo tepny nastávajú v tele neraz smrteľné zmeny – trombóza. Dopracovať sa tak môžeme k infarktu, alebo mŕtvici. Tento typ cholesterolu sa vytvára v organizme aj prirodzene – dokonca niekedy aj v snahe vyrobiť a dodať do tela ten dobrý HDL cholesterol.
Parameter HDL – “dobrý” cholesterol:
Telo bez neho nedokáže fungovať v zdraví, preto ho musíme nutne dodávať formou stravy. Jeho úlohou v organizme je odpratať cholesterol z krvného riečiska a z periférnych tkanív pečene – čím pôsobi antiskleroticky.Tvorí sa zväčša priamo v plazme a len sčasti v pečeni a v stene čreva. Jeho hlavnou úlohou je transport cholesterolu medzi lipoproteínmi a odpratávanie cholesterolu z krvného riečiska a z periférnych tkanív do pečene. V tom je jeho protisklerotický účinok. Bez jeho správneho pomeru nefunguje ani chudnutie. Najčastejšie sa jeho straty spájajú s podvýživou, s diétami, neliečenom diabete, pri dlhodom fyzickom zaťažovaní tela alebo chorobách srdiečka …..
Aj tu treba zachovať chladnú hlavu a nechať si poradiť! Cholesterol nevypovedá len o strave – dokonca zo stravy je náš organizmus denne prijať len určitú dávku. Všetky potevainy živočíšneho pôvodu obsahujú cholesterol.
Je nutné skontrolovať a pomer LDL aj HDL cholesterolov! Väčšinou nám prax poukazuje na to, že HDL máme v organizme málo. Ak nám tento klesá - LDL stúpa a stáva sa z toho začarovaný kruh, ktorý vedie k poruche metabolizmu tukov. Dlhodobá porucha metabolizmu môže spôsobiť v tele doslova katastrofu!!! Zvýšený zlý cholesterol poukazuje v úvodných štádiách práve na to, aby sme telu venovali viac pozornosti, nič nezanedbali a svoj stav konzultovali. Znížený dobrý cholesterol poukazuje na to, že zrejme v podobe stravy nedávame do tela dostatočne množstvo potrebných látok na to, aby nás chránil a pomáhal!
Z jednotlivých potravín môže telo prijať len určité množstvo cholesterolu. Rizikovými sú hlavne podiely tuku v strave.
Máte záujem dostať svoje telo do rovnováhy?
Do metabolickej rovnováhy môžete organizmus priviesť hlavne dobrou diagnostikou a následne úpravou stravy – presne zadefinované vhodné a nevhodné potraviny, ich vzájomná súčinnosť …aktivita, zmapovanie životného štýlu – to všetko sú postupné kroky, ktoré by nás mali priviesť k viditeľným a merateľným výsledkom. Je dôležitý aj samotný pocit – dôležité je mať to aj čierne na bielom – alebo ešte lepšie kontrolované priamo krvnými odbermi.
Mať organizmus v harmónií, rovnováhe je kľúčom k zdraviu a hlavne treba zobrať do úvahy aj to, že každý sme iný a každému sa v tele odohráva niečo iné. Čo? To musíme zistiť a podchytiť.
Ztukovatelá pečeň je druhým najväčším predpokladom na vznik onkologických problémov tohto orgánu! Nepomer tukov a cukrov v organizme má za následok zápalové ochorenia, obezitu, oslabenie imunity o cukrovke nehovoriac! A takmer každého varoval v úvode zvýšený “zlý” a znížený “dobrý cholesterol”
Narušenie metabolizmu telo pociťuje ako prekážku, do istej miery sa snaží adaptovať sa, ale dlhodobé narušenie metabolizmu už telo postupne nezvláda, čo sa odrazí na znížení výkonnosti, čiže únave, zníženej imunite a kaskádovite sa pridajú aj ďalšie metabolické poruchy.
Verte, že riešenie vždy existuje a nemusí byť v podobe pilulky. Tej je zbaviť sa oveľa ťažšie ako zlozvykov.