
Cukor ako tichý zabijak
Keď zjeme výrobok, ktorý obsahuje biely cukor, veľmi skoro sa krvné riečisko náhle zaplaví cukrom – glukózou. To vyprovokuje podžalúdkovú žľazu k intenzívnej produkcii inzulínu, ktorý má za úlohu premeniť nadbytočnú glukózu na zásobný polysacharid – glykogén.
CUKOR – RAFINOVANÝ JED. Sladká chuť cukru signalizuje výdatný zdroj energie, je normálnou súčasťou našej stravy, lahodí nám – tak to zariadila evolúcia. Prečo cukor začal predstavovať problém až dnes? Prečo ho považujeme za najväčšieho zabijaka? Odpoveď je veľmi jednoduchá. V prvom rade preto, že ho jeme priveľa. A v porovnaní s našimi predkami tiež preto, že namiesto prírodných zdrojov cukru uprednostňujeme cukor vyrábaný priemyselne: repný, trstinový alebo kukuričný, glukózo-fruktózový. Zloženie stravy u väčšiny našej populácie nezodpovedá zdravej výžive.
štyri kroky, ako cukor zo stravy eliminovať
Vyhoďte limonády ,sirupy
Dobrým začiatkom na vylúčenie cukru z vášho organizmu je zbaviť sa všetkých sódových malinoviek. Ak pijete sladké sýtené nápoje, je to to isté, akoby ste pili sirup. Koniec koncov, nealkoholické nápoje obsahujú 40 gramov cukru na 336 gramov. Tiež sa nenechajte oklamať synonymami ako sacharóza, vysoko fruktózový kukuričný sirup, dextróza, glukóza, fruktóza, maltóza, melasa a med. Všetky sú CUKRAMI. Radšej pite vodu.
Čítajte etikety
Cukor je NÁVYKOVÝ a spôsobuje, že veci chutia lepšie. Výrobcovia pridávajú cukor do všetkého, myslím tým VŠADE! Dali by ste si cukor do polievky? Alebo cukor na váš šalát? Dobre, pozrite sa na etikety a cukor nájdete v konzervovaných polievkach a šalátových dresingoch. Niet divu, že sa cukru nemôžeme vyhnúť. Je všade v našej strave.
Znížte príjem dezertov
Toto je ťažké, ale raz, keď to dokážete, bude ľahšie úplne vylúčiť všetky pridávané cukry z vašej stravy.
Sledujte ovocné nápoje
Dávajte si pozor na ovocné nápoje a šťavy, ktoré kupujete. Väčšina z nich neobsahuje žiadnu naozajstnú šťavu – menej ako 5 % – takže všetko, čo dostávate, je ochutená cukrová voda. Znovu, pite vodu alebo čisté šťavy.
Ovocie a zelenina tiež obsahujú cukor, ale tie nepovažujeme za pridávané cukry, tak sa ich nebojte. Väčšina ovocia má veľa prospešných zložiek, ktoré v nich prevýšia účinky cukru.
Prekvapivé je, že bežné müsli tyčinky obsahujú viac cukru, ako napríklad čokoláda, či nutella. Pozor si dávajte aj na sladené nápoje, pretože piť by sme mali viac ako jesť a udané množstvo cukru je len na 100 ml.
čo cukor môže spôsobiť normálne fungujúcemu telu
- obmedziť absorpciu vápnika a horčíka
- značne zvýšiť celkový cholesterol, triglyceridy a zlý cholesterol a znížiť dobrý cholesterol
- zmeniť spôsob, ako pôsobia bielkoviny v tele
- narušiť fyziologickú homeostázu v tele
- znížiť schopnosť fungovania enzýmov, narušiť kapiláry a oslabiť vaše šľachy
- znížiť schopnosť jasne uvažovať, spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a zvyšovanie voľných radikálov a oxidačného stresu
- rýchle zýšenie adrenalínu, hyperaktivity, úzkosti, ťažké sústredenie sa a mrzutosť
- ak sa dáva nedonoseným deťom, môže ovplyvniť množstvo oxidu uhličitého, ktoré produkujú. Zníženie príjmu cukru môže zvýšiť emocionálnu stabilitu.
- cukor môže vyvolať bunkovú smrť. V rehabilitačnýchtáboroch pre mladých, keď boli deti na strave s nízkym obsahom cukru, tak nastal 44 % pokles antisociálneho správania.
- cukor dehydruje novorodencov
- môže znižovať schopnosti učiť sa, nepriaznivo ovplyvňovať známky detí a spôsobovať poruchy učenia
- potlačovať váš imunitný systém a narušiť ochranu proti infekčným ochoreniam
- spôsobiť stratu elasticity a funkcie tkanív
- oslabiť zrak
- spôsobovať predčasné starnutie
- viesť k alkoholizmu
Glykemický index
Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.
Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.
Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:
Pri výbere potravín musíme teda rozoznávať tri veci
- aké cukry obsahuje: čím jednoduchší, tým rýchlejšie vstrebávanie a vysoký GI
- aké množstvo cukrov obsahuje: čím viac, tým vyššia hladina krvného cukru a zvýšené riziko priberania
- aké množstvo celkovej potraviny zjeme: čím viac, tým viac celkového množstva cukrov prijímame, čo opäť dvíha hladinu krvného cukru a riziko nadváhy
Všeobecne platí, že najnevhodnejšiu kombináciu tvorí veľké množstvo potraviny s vysokým obsahom jednoduchých cukrov. Najhoršie by sme tak na príklad urobili, keby sme zjedli misu plnú sladkostí.